×

Accesează
contul existent

Externe

CE investeşte 910 milioane de euro pentru a stimula apărarea europeană

CE investeşte 910 milioane de euro pentru a stimula apărarea europeană

Comisia Europeană investeşte 910 milioane de euro pentru a crea o industrie de apărare puternică şi inovatoare în Europa.

30.04.2025, 14:44 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Potrivit unui comunicat al CE, aceste investitii vizeaza eliminarea principalelor lacune in materie de capabilitati, cum ar fi mobilitatea fortelor si apararea cu drone, prin inovare si colaborare intre stiinta si industria europeana. In plus, pentru prima data, industriile ucrainene de aparare pot fi asociate la proiectele FED. "Cooperarea consolidata dintre industria de aparare ucraineana si cea europeana se bazeaza pe eforturile de informare depuse de Biroul UE pentru inovare in domeniul apararii de la Kiev pentru a promova legaturi mai stranse si pentru a integra in continuare Ucraina in baza industriala europeana de aparare, consolidand obiectivele comune in materie de securitate si inovare", se arata in comunicat. Aceste investitii din cadrul Fondului european de aparare (FEA) vor stimula industria europeana de aparare, in conformitate cu Planul ReArm Europe/Readiness 2030 al Comisiei pentru consolidarea capabilitatilor paneuropene de aparare si cu Cartea alba comuna privind pregatirea europeana in materiede aparare 2030. Cu un buget de 7,3 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, FEA este principalul instrument al UE de sprijinire a cooperarii in domeniul cercetarii si dezvoltarii in domeniul apararii. Promoveaza colaborarea intre intreprinderile de toate dimensiunile si institutiile de cercetare din UE si Norvegia. In plus, FEA impulsioneaza transformarea si extinderea ecosistemului de aparare al UE, avand in centrul sau Sistemul UE de inovare in domeniul apararii (EUDIS). O suma dedicata de 45 de milioane de euro din investitiile din acest an sprijina tehnologiile disruptive, menite sa modifice sau sa inlocuiasca in mod semnificativ produsele, conceptele si capabilitatile existente in domeniul apararii, adesea prin introducerea simplitatii, a confortului, a accesibilitatii sau a raportului cost-eficacitate. Noua dintre proiectele selectate vizeaza furnizarea de tehnologii disruptive, cum ar fi proiectul METASTEALTH, care dezvolta materiale stealth de generatie urmatoare. Proiectele nou selectate includ, de asemenea, UAS mici din Ucraina, care se concentreaza pe dezvoltarea de sisteme aeriene avansate, bazate pe IA. Alte exemple includ proiectul ENGRTII, care reuneste peste 45 de actori industriali si organizatii de cercetare pentru a dezvolta urmatoarea generatie de giravioane europene pana in 2030. Un alt proiect, EUROSWEEP, va crea un sistem european autonom comun de deminare. In urma selectiei propunerilor castigatoare, Comisia va incepe pregatirea acordului de grant cu consortiile, cu scopul de a semna acorduri inainte de sfarsitul anului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare