![]() |
Nicușor Dan a fost întrebat cum ar evalua sistemul educațional din România, iar el a spus, marți, că ar da o notă cuprinsă între 5 și 6. Candidatul independent la Președinția României a dat propriul exemplu despre cum a ajuns să străbată etapele de formare profesională, ceea ce azi ar fi imposibil.
13.05.2025, 22:06 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
"Intre 5 si 6, as spune (ca as nota sistemul educational din Romania - n.r.)", a spus Nicusor Dan la Antena 3 CNN, intrebat ce nota ar da educatiei din Romania. Dan a dat propriul exemplu afirmand ca unui copil cu conditia lui i-ar fi imposibil azi sa strabata etapele formarii profesionale. "Eu sunt nascut in `69, intr-o zona semirurala a Romaniei, am avut conditiile pentru a ajunge sa strabat toate etapele de formare profesionala si, din pacate, lucrul asta nu se mai intampla azi. Deci, probabil ca principala problema a educatiei din Romania este diferenta foarte mare de calitate intre mediul rural si urban mic si, bineinteles, cu exceptii, si marile orase. Si aici este Romania... Adica, lucrul pe care noi trebuie sa-l facem, suntem obligati sa-l facem, este sa dam copiilor sanse egale. Noi trebuie sa stimulam, inclusiv financiar, ca un profesor bun sa se duca in zonele care sunt in momentul de fata mai putin acoperite si acelasi lucru putem sa-l spunem si despre sistemul de sanatate", a spus Nicusor Dan. Dan a fost intrebat si despre cauzele ratei analfabetismului functional. El a venit din nou cu exemplul personal, de aceasta data din pozitia tatalui unei fete de clasa a doua. "Eu va spun ca am fetita in clasa a doua, a terminat clasa a doua acum si eu sunt ingrozit de ce i se cere sa stie la varsta asta. Si vorbesc cu maxima seriozitate. Adica noi trebuie sa modificam in proportie mare ceea ce invata copiii la scoala, astfel incat sa ne concentram pe notiunile esentiale, astfel incat cat mai putini copii sa ramana in urma si cei care raman in urma sa reusim sa-i ajutam, astfel incat in sistem, pana la clasa opta cel putin, sa avem grija ca toti copiii sa deprinda notiunile de baza. Copiii invata mult, mult prea mult, dar in acelasi timp invata mult prea putin sa aiba o gandire critica, sa se raporteze critic si cu capul lor la realitatea inconjuratoare si aici este schimbarea esentiala pe care trebuie sa o facem. Mai departe, bineinteles ca trebuie sa ne adaptam la piata muncii, sa vedem in ce directie merge piata muncii, astfel incat ceea ce invata copiii la scoala sa le foloseasca in meseriile pe care le au mai departe (...). Eu am incredere in Daniel David (ministrul Educatiei -n.r.). Este o persoana care are o anvergura intelectuala, este o persoana care a studiat foarte mult pedagogia, cunoaste sisteme diferite din lume, din Europa, a spus ca va veni in aceasta vara cu un proiect de reforma pentru invatamantul romanesc, astept acest proiect de reforma si bineinteles ca e nevoie pentru educatie si de bani si de suport politic", a mai spus Dan.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.