×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Consumul zilnic al unui aliment poate reduce riscul de demență, arată un studiu

Consumul zilnic al unui aliment poate reduce riscul de demență, arată un studiu

18.12.2025, 18:40 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Un studiu publicat in luna decembrie a concluzionat ca persoanele care consuma cel putin 50 de grame de branza cu continut ridicat de grasimi pe zi par sa-si reduca riscul de a dezvolta dementa cu 13%. Pe de alta parte, consumul a 20 de grame sau mai mult de smantana pe zi este asociat cu o reducere de 16%. "Timp de decenii, dezbaterea privind dietele bogate in grasimi versus cele cu continut redus de grasimi a modelat recomandarile in materie de sanatate, uneori chiar clasificand branza ca un aliment nesanatos care trebuie limitat", a declarat Emily Sonestedt de la Lund, care a facut parte din echipa studiului publicat in revista American Academy of Neurology. Studiul a avut la baza un istoric medical pe o perioada de 25 de ani in randul a aproape 28.000 de suedezi Potrivit DPA, echipa a analizat istoricul medical pe o perioada de 25 de ani in randul a aproape 28.000 de suedezi. Dintre acestia, 3.208 au dezvoltat dementa in aceasta perioada. Participantii au tinut evidenta a ceea ce au mancat si a modului in care si-au preparat mesele, iar aceste informatii au fost transmise cercetatorilor. "Studiul nostru a descoperit ca unele produse lactate cu continut ridicat de grasimi pot reduce riscul de dementa, punand sub semnul intrebarii unele ipoteze de lunga durata despre grasimi si sanatatea creierului", a adaugat Sonestedt, solicitand mai multe cercetari in acest domeniu. Potrivit The New York Times, recomandarile nutritionale prevad de mai mult timp limitarea consumului acestor grasimi, intrucat acestea ar creste nivelul colesterolului LDL, sau "rau", si riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Branzeturile cu continut ridicat de grasimi sunt cele care contin cel putin 20% grasimi, in timp ce pentru smantana, orice continut sub 30% este considerat scazut in grasimi. Nu inseamna ca oamenii trebuie sa manance mai multa branza In contextul rezultatelor studiului, dar si a faptului ca acesta a avut mai multe limitari, ar trebui "interpretat cu prudenta", a afirmat dr. Tian-Shin Yeh, medic si epidemiolog nutritional la Universitatea Medicala din Taipei, Taiwan, potrivit sursei citate. In plus, oamenii nu ar trebui neaparat sa manance mai multa branza pe baza rezultatelor acestui studiu, a spus dr. Sonestedt. Totusi, consumata cu moderatie, branza poate face parte dintr-o dieta sanatoasa. Dieta sanatoasa include consumul de multe fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, nuci si seminte, precum si grasimi sanatoase, cum ar fi cele din uleiul de masline si peste.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.



Articole asemanatoare