×

Accesează
contul existent

Economic

Costul angajatorilor cu forta de munca a crescut cu aproape 11% anul trecut

Costul angajatorilor cu forta de munca a crescut cu aproape 11% anul trecut

26.09.2023, 22:27 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Costul orar cu forta de munca a crescut cu aproape 11% in anul 2022 fata de anul prece£dent, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, lunar, angajatorii au cheltuit in medie 6.426 lei per salariat.

"In 2022, angajatorii romani au compensat partial acest puseu inflationist, iar cresterea costului orar cu forta de munca este in parametrii cresterii medii a salariilor in economia romaneasca. Merita mentionat ca acest indicator pozitioneaza Romania printre tarile europene cu un cost limitat al fortei de munca, mult sub media europeana. Desi exista crestere de la an, Romania ramane competitiva din acest punct de vedere, costul orar cu forta de munca in zona euro creste abia cu 2%, dar acest lucru inseamna si o putere de cumparare limitata pentru salariatul roman comparativ cu alte tari europene", a spus pentru ZF Raluca Parvu, business manager al BPI Romania, companie de consultanta in management si resurse umane.

In plus, ea crede ca ce ar trebui totusi sa cercetam mai indeaproape, mai ales in contextul actualelor modificari de cadru fiscal, ar fi in ce masura costurile indirecte nu cresc mai mult decat veniturile efective ce ajung in buzunarul salariatului.

Anul trecut, costul mediu lunar a crescut in toate activitatile economice comparativ cu anul precedent. Cele mai mari cresteri ale costului orar cu forta de munca au fost in HoReCa, de mai mult de 20% de la an la an, in energie, de 15,4%, in si comert, de 14,7%.

"Sectoarele HoReCa si comert se lupta din greu sa pastreze la lucru salariatii, au si nevoi sezoniere destul de importante, recruteaza masiv salariati non-UE mai scumpi din motive legale. Presiunea pe companii este din ce in ce mai mare si de aceea, cu totii am observat ca ea se regaseste implicit in pretul la raft sau la produsele consumate in restaurant. Sectorul energiei este de obicei in topul salariilor din Romania si, in plus, s-a regasit intr-un context de piata foarte favorabil care a permis cresterea salariilor peste media economiei nationale", crede Raluca Parvu.

O crestere importanta a costului cu forta de munca a fost si in agricultura, silvi£cultura si pescuit, de 14,4% in 2022 fata de 2021. La polul opus, cea mai mica crestere a costului orar cu forta de munca a fost in sanatate si asistenta sociala, de circa 1%.

Per total, desi costul cu forta de munca a crescut, numarul total de salariati din economia locala a fost de 5,2 mil. de persoane in 2022, in crestere cu 115.200 de persoane fata de anul precedent.

"Foarte probabil cresterea numarului de salariati provine din importul de forta de munca, dat fiind faptul ca multe centre urbane mari din Romania nu au practic somaj, deci nici rezerve de forta de munca disponibile. Din pacate, sunt in continuare mari dificultati in mobilizarea fortei de munca din mediul rural, puternic subocu£pata, din motive ce tin atat de mobilitatea redusa, cat si de veniturile mici pe care le pot ob£tine la un angajator in comparatie cu munca la negru ori economia de subzistenta."

Statisticile INS spun ca repartizarea salariatilor pe sectoare economice a aratat ca majoritatea s-au regasit in sectorul tertiar (64,1%), dintre care 43,6% in servicii comerciale, iar 20,5% in servicii sociale. In sectorul secundar, adica in industrie si constructii, au lucrat 33,5% dintre angajati, iar in cel primar, respectiv agricultura, silvicultura si piscicultura, numai 2,4%.

In ceea ce priveste salariile, in 2022 salariul mediu brut a ajuns la 6.126 de lei, adica cel net a fost de 3.801 lei, in crestere cu 11,3% fata de anul precedent.

Desi HoReCa a inregistrat cele mai mari cresteri ale costului cu forta de munca de la an, castigurile medii lunare din aceasta industrie au fost cele cu cea mai mare diferenta fata de media pe economie. Astfel, salariile din HoReCa au fost cu 43% mai mici fata de salariul mediu net pe economie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare