×

Accesează
contul existent

Politic-Social

Cultura va deveni un lux, atrag atenția organizatorii de evenimente

Cultura va deveni un lux, atrag atenția organizatorii de evenimente

Organizatorii independenți de evenimente culturale și de divertisment din România sunt nemuțumiți de intenția Guvernului României de a crește cota TVA pentru biletele la evenimente de la 9% la 21%. Cultura va deveni un lux, spune Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale.

04.07.2025, 12:28 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Aceasta decizie, daca va fi aplicata, nu va contribui semnificativ la reducerea deficitului bugetar al Romaniei, dar va avea efecte devastatoare asupra unei industrii deja fragilizate, care inca incearca sa-si revina dupa socurile ultimilor ani: pandemie, inflatie, scumpiri in lant si instabilitate generala, se arata intr-un comunicat al asociatiei. "Cu noua majorare a TVA-ului pe bilete, la care se adauga la taxele, parataxele, impozitele si alte contributii obligatorii deja existente precum UCMR-ADA, UPFR, Crucea Rosie, Timbru Muzical, Taxa pe Monumente, vom ajunge sa platim taxe de peste 50% din valoarea unui bilet! Cultura va deveni un lux!", transmite vineri AROCEC. Evenimentele culturale si de divertisment sunt deja printre primele lucruri de care oamenii se lipsesc atunci cand trebuie sa economiseasca, iar orice marire de preturi afecteaza direct participarea publicului. Iar o crestere a TVA-ului de la 9% la 21% inseamna automat bilete mai scumpe, public mai putin, evenimente anulate, artisti platiti mai prost si o intreaga economie paralela in deriva - de la furnizori tehnici, la restaurante, hoteluri si transportatori, spun reprezentantii asociatiei. Segmentul cultural este supus mereu unor masuri nedrepte si ineficiente "De ce oare este inteles ca in domeniul HORECA, TVA-ul sa se fixeze la 11%, iar in domeniul evenimentelor, biletele sa fie taxate cu 21%? In conditiile in care evenimentele sprijina domeniul horeca si influenteaza cifrele de aici? In 2024, bugetul alocat pentru cultura a fost de 0.07% din PIB, in timp ce sectorul a contribuit cu 3.6%. In 2025, bugetul pentru cultura a ramas acelasi. Cu toate acestea, sectorul cultural privat performeaza. Avem festivaluri premiate in Europa, evenimente care aduc Romania pe harta marilor turnee internationale, zeci de mii de angajati si colaboratori care depind de aceasta industrie. Si tot ce am realizat, am realizat cu un ajutor minim spre nesemnificativ din partea statului. Iar acum ni se cere si mai mult", se mai arata in comunicat. Potrivit acestuia, conform estimarilor actuale, piata de bilete din Romania (culturale si sportive) este de aproximativ 200.000.000 de euro anual. La o crestere de TVA de la 9% la 21%, bugetul de stat ar castiga in teorie 24 milioane de euro in plus. "Insa in practica, acesti bani fie vor fi scosi din buzunarul organizatorilor, care vor reduce din bugetele de productie si din calitatea evenimentelor, fie vor fi platiti de public, ceea ce va duce la scaderea vanzarilor de bilete, fie vor fi pierduti complet, pentru ca multe evenimente nu se vor mai organiza deloc. Pe scurt: se va colecta mai putin, nu mai mult. Iar pierderile de imagine, de impact cultural si economic vor fi ireversibile", spune AROCEC. Asociatia cere Guvernului Romaniei sa renunte la aceasta masura "nedreapta si ineficienta" si sa consulte sectorul independent.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare