![]() |
03.07.2025, 14:43 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Riscul de intoxicatie alimentara creste cand mancam in aer liber Este indicat sa se exite pe cat posibil mancatul in aer liber, fie ca este vorba de picnicuri sau gratare, deoarece riscul de intoxicatie alimentara creste atunci cand mancarea este consumata in aer liber, sustine Primrose Freestone, profesor asociat de microbiologie clinica la Universitatea din Leicester. "Pastrarea mainilor curate atunci cand manipulati alimentele este esentiala pentru a nu va imbolnavi, dar cat de des gasiti apa calda curenta si sapun intr-un parc sau pe o plaja? Puteti folosi geluri dezinfectante pentru maini, dar acestea nu ucid toate germenii". De asemenea, mancarea tinde sa atraga o serie de insecte zburatoare si taratoare, cum ar fi mustele, viespile si furnicile, care pot transfera germeni, inclusiv E. coli, Salmonella si Listeria, in mancare, potrivit Independent. Alimentele perisabile trebuie tinute la rece si acoperite Este esential sa pastrati alimentele perisabile la rece si acoperite, deoarece germenii se pot dubla in numar daca alimentele sunt lasate sa se incalzeasca la 30 ᅡ pentru mai mult de cateva ore. Pentru gratare, carnea trebuie sa fie bine gatita, iar un termometru pentru carne este o investitie buna pentru a evita intoxicatiile alimentare. Nu consumati carne daca temperatura sa interna este mai mica de 70 ᅡ. In interior, alimentele pot fi expuse la contaminare din partea insectelor, prafului si, mai ales, a oamenilor. Intoxicatia alimentara este, prin urmare, un risc inevitabil atunci cand luati masa la un bufet. Contaminarea provine de la vizitatorii bufetului care ating alimentele, iar germenii pot fi imprastiati pe bufeturi de catre persoanele care stranuta sau tusesc in apropierea alimentelor. Chiar si in interior, trebuie sa se ia in considerare contaminarea cu insecte, cum ar fi mustele sau viespile, care se aseaza pe alimentele neacoperite. De asemenea, germenii pot fi depusi din aer, care este bogat in bacterii, ciuperci si virusuri. "Mereu ma uit la ceas cand sunt la un bufet, deoarece exista o regula de catering de doua ore: alimentele perisabile devin nesigure pentru consum in termen de doua ore daca nu sunt pastrate acoperite si refrigerate". In cazul bufetelor calde, cum ar fi cele servite la micul dejun in hoteluri, este de evitat mancarea calduta, deoarece bacteriile care provoaca intoxicatii alimentare se pot dezvolta rapid cand mancarea este pastrata la o temperatura mai mica de 60 ᅡ. Mancarea calda trebuie servita fierbinte, adica la o temperatura de cel putin 60 ᅡ. Daca exista vreo incertitudine cu privire la siguranta alimentelor oferite, iau micul dejun cu parere de rau, cu paine proaspat prajita si marmelada ambalata individual. Ce nu ar trebui sa mancati niciodata Exista unele alimente pe care nu le mananc niciodata, iar crustaceele crude, cum ar fi stridiile, sunt unul dintre ele. Acest lucru se datoreaza faptului ca stridiile se hranesc prin filtrare si pot concentra germeni, cum ar fi Vibrio si norovirus, in tesutul lor, afirma microbiologul. O stridie contaminata cu Vibrio nu arata, nu miroase si nu are un gust diferit, dar poate provoca boli grave. Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA estimeaza ca aproximativ 80.000 de persoane se infecteaza cu Vibrio din cauza consumului de stridii crude, iar numai in SUA, 100 de persoane mor anual din cauza vibriozei. De asemenea, este posibil sa va imbolnaviti de toxiinfectie alimentara consumand orice fel de crustacee crude (scoici, midii, melci de mare, scoici). Sunt indicate numai crustacee bine gatite, deoarece caldura ucide eficient germenii nocivi. Sunt de evitat salatele la punga. S-a descoperit ca salata verde la punga poate contine germeni care provoaca toxiinfectii alimentare, precum E. coli, Salmonella si Listeria. Grupul meu de cercetare a descoperit ca acesti agenti patogeni se dezvolta de peste o mie de ori mai bine cand sunt hraniti cu sucurile din frunzele de salata, chiar daca punga de salata este pastrata la frigider. Este ingrijorator faptul ca aceiasi germeni folosesc sucurile din salata pentru a deveni mai virulenti si, astfel, mai eficienti in provocarea unei infectii. Pentru iubitorii de salate ingrijorati de aceasta informatie, majoritatea salatelor ambalate sunt sigure daca sunt pastrate la frigider, spalate bine inainte de consum (chiar si salatele gata de consum trebuie spalate) si consumate cat mai repede posibil dupa cumparare. Atentie la practicile de gatit In ceea ce priveste practicile de gatit, exista o lista cu lucruri care trebuie si nu trebuie facute. In cazul alimentelor perisabile, se verifica regulat datele de expirare, dar daca este inainte de data de expirare si ambalajul alimentului pare umflat sau, atunci cand este deschis, alimentul arata sau miroase diferit fata de ceea ce era de asteptat, nu se consuma, deoarece ar putea fi contaminat. "Nu folosesc niciodata aceleasi placi de taiat pentru alimente crude si gatite, iar spalarea mainilor inainte si dupa manipularea alimentelor este un reflex". Orezul gatit nu se reincalzeste Una dintre practicile pe care nu le fac niciodata este reincalzirea orezului gatit. Acest lucru se datoreaza faptului ca orezul nepreparat poate contine spori de Bacillus cereus, un germen care provoaca intoxicatii alimentare. Desi celulele Bacillus sunt distruse prin gatire, sporii supravietuiesc. Daca orezul este lasat sa se raceasca si sa stea la temperatura camerei, sporii se transforma in bacterii, care vor creste rapid in numar, deoarece orezul este un mediu propice pentru cultivarea Bacillus la temperatura camerei. Bacillus cultivat in orez poate produce toxine care, in cateva ore de la ingestie, pot provoca varsaturi si diaree care dureaza pana la 24 de ore. Avantajul de a fi microbiolog este ca stim cum sa evitam intoxicatiile alimentare si, in schimb, oamenii au incredere ca mancarea noastra este foarte sigura, afirma Primrose Freestone.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.