×

Accesează
contul existent

Banci si asigurari

Deprecierea leului s-a mai temperat, cursul urcand cu 0,45%, peste 5,12 lei/euro, insa in trei zile...

Deprecierea leului s-a mai temperat, cursul urcand cu 0,45%, peste 5,12 lei/euro, insa in trei zile cresterea cumulata este de 3%. Pe interbancar, dobanzile sar de 7%, iar randamentele la titlurile de stat pe 10 ani trec de 8,5%. Cresc ratele la credite si statul plateste mai mult la imprumuturi. Intrebarea este: cat mai continua turbulentele?

09.05.2025, 09:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

"BNR a incercat sa evite panica pe piata. A incercat sa intervina in apararea cursului valutar. Banca centrala are rezerve valutare mari, dar nu este intelept sa le cheltuie pentru apararea cursului valutar a la longue, ci ca sa evite modificari bruste ale cursului valutar", spune analistul economic Aurelian Dochia. Pietele valutara si monetara au avut si ieri o zi dificila, turbulentele cauzate de criza politica continuand. Moneda nationala a continuat sa se deprecieze in fata euro, insa ritmul s-a mai temperat, cursul urcand ieri cu 0,45%, peste 5,12 lei/euro. Insa, dupa trei zile tensionate, deprecierea adunata de moneda nationala in fata euro dupa primul tur al alegerilor prezidentiale este consistenta, de aproape 3%. Pe piata interbancara, dobanzile au trecut de 7%, ROBOR la 3 luni ajungand ieri la 7,25%, de la 5,9% la finalul saptamanii trecute, iar randamentele la titlurile de stat pe 10 ani au depasit 8,5%. Intrebarea este daca tensiunea din piata financiara manifestata prin cresterea cursului valutar si a dobanzilor este temporara, adica va dura cel mult doua saptamani, pana la alegerea noului presedinte al Romaniei, sau mai mult. Cursul valutar leu/euro a inceput sa creasca luni dimineata, dupa rezultatul primului tur al alegerilor prezidentiale, dar presiunea s-a accentuat in a doua parte a zilei, dupa demisia premierului Ciolacu si instabilitatea guvernamentala care s-a instalat, iar marti cotatia de referinta de la BNR a depasit pentru prima data pragul de 5 lei/euro, pentru ca in zilele care au urmat sa continue sa creasca. Unii analisti vorbesc despre interventia BNR in piata pentru a apara moneda nationala. Banca centrala vinde valuta si absoarbe astfel lichiditatea in lei din piata, astfel ca cei care incearca sa speculeze pe curs sa nu aiba lei suficienti, iar daca ii au, dobanda sa fie mare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare