![]() |
10.05.2025, 10:00 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Urmare a publicarii articolului/interviului de 2-3 zile ( https://www.zf.ro/zf-live/short-video-zf-live-romania-risca-sa-isi-otraveasca-propria-22795008 ), fiind vorba de o manipulare crasa si un neadevar major suntem fortati sa venim cu un drept la replica pe care il transmitem mai jos.
Exemplu:
,, Romania este singura tara care se incapataneaza sa foloseasca aceste neonicotinoide si a creat un sistem foarte subred in care exista o iluzie a legalitatii," a declarat Ramona Duminicioiu, presedintele Asociatiei Eco Ruralis, in cadrul emisiunii ZF Live.''
Gasiti mai jos link cu situatia la nivel european cu toate statele care acorda aceste derogari, atunci cand se confrunta cu presiuni ale daunatorilor de la natura care nu pot fi controlati altfel fara a pierde productia:
https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/ppp/screen/home
Poate cauta oricine pe Google, imagini: #biocid_imidacloprid si veti vedea ca mare parte a populatiei Romaniei suntem utilizatori ai acestei substante, in lupta cu gandacii de bucatarie si/sau muste, furnici etc. Nu mai zic de cei care stau la curte si vor sa scape de afide, de capuse sau alte insecte. Haideti sa renuntam complet la pesticide, sa renuntam definitiv la medicamentele care le luam si noi ca oameni si sa vedem daca este mai bine sau mai rau.
Utilizarea unui tratament la samanta in loc de 4-5 tratamente in vegetatie cum se doreste, presupune mentinerea unui consum scazut de pesticide(medicamente pentru plante), la niste costuri suportabile pentru producator si consumator, Romania fiind tara cu consumul cel mai scazut din UE. Fara aceste tratamente la seminte, care s-a demonstrat stiintific ca nu au remanenta nici in sol, nici in planta si nici in produsele apicole o sa consumam in continuare produse de Ucraina, Moldova si alte state care nu sunt in UE, care folosesc preponderent aceste produse si consumatorul nostru o sa consume produse agroalimentare chiar mai rele ca cele din UE, unde sunt conditiile cele mai stricte de productie din lume.
Fermierii, au familii, copii, consuma din productia lor si se comporta responsabil, folosind doar substantele strict necesare. Ne dorim ca fermieri sa semanam si mergem direct la recoltat, fara sa fie nevoie de nici un tratament, fara sa avem costuri foarte mari cu substantele de protectia plantelor, dar din pacate conditiile actuale pedoclimatice nu ne permit.
Invitam persoanele care fac astfel de declaratii sa se apuce de agricultura si sa produca pe termen scurt, mediu si lung fara a folosi produse de protectia plantelor si sa se mentina in competitia de pe piata unica, cu ceilalti care produc folosind, cativa ani si apoi sa ne spuna daca si cum este posibil.
Sunt foarte putini consumatori care isi permit sa consume produse de top care aparent nu folosesc produse de protectia plantelor pentru ca la acestea sunt productii foarte mici si costurile sunt foarte mari. Politicile agricole implementate la nivel european in ultimii 3 ani si crizele suprapuse peste populatie sau sectorul agricol a facut sa scada consumul produselor ecologice, in principal pentru ca isi permit din ce in ce mai putin.
Este suficient loc in piata pentru toate categoriile de produse, dar piata va cerne si in functie de cerere se va prioritiza mai mult ceea ce consumatorul cere si isi permite sa plateasca.
Productia conventionala si utilizarea produselor de protectia plantelor este benefica atat pentru plante cat si pentru animale si oameni atata timp cat sunt folosite conform indicatiilor date de producatori urmare a testelor si analizelor efectuate.
Vrem sa continuam sa producem in Romania, iar pentru asta nu trebuie sa ne lasam vanduti pe 2 arginti sau sa impunem lucruri nedovedite concret, altora distrigandu-le afacerile, sanatatea si viitorul.
Anexat la prezentul email atasam studiul stiintific privind impactul utilizarii/neutilizarii insectofungicidelor pe baza de neonicotinoidelor in Romania si un filmulet din aceasta primavara unde se poate vedea cum se manifesta atacul danunatorilor la care facem referire.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.