![]() |
30.11.2023, 23:09 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Romania are cel mai mare procent de proprietari de locuinte din UE, cu o pondere de 95%, fata de media europeana de 69%, singurele state care au procente peste 90% fiind Slovacia, Croatia si Ungaria, arata datele aferente 2022 publicate joi de Eurostat.
La polul opus se afla Germania, unde se afla cel mai ridicat procent de chiriasi, respectiv 53%, urmata de Austria (49%) si Danemarca (40%).
In Romania, doar 5,2% dintre locuitori stau cu chirie.
In ceea ce priveste tipul de locuinta, 65% dintre romani stau la casa si 35% intr-un apartament. Situatia este diferita insa in functie de zona, astfel ca in marile orase aproape 81% dintre localnici locuiesc intr-un apartament, iar in zona rurala 98% au o casa. In localitatile urbane mai mici sau in suburbii domina de asemenea casele, cu o pondere de 64%.
La nivelul UE, 52% din populatie locuieste intr-o casa si 47,5% in apartamente, in timp ce 0,5% au alt tip de locuinta, precum autorulote sau barci.
Casele sunt preferate de locuitorii din doua treimi dintre statele membre, cele mai ridicate procente fiind in Irlanda (89%), Tarile de Jos (79%), Croatia si Belgia (77%).
72% dintre locuitorii marilor orase traiesc intr-un apartament, in timp ce in localitatile urbane mai mici procentul coboara la 56%, iar in zona rurala la doar 17%.
Romania se afla pe penultimul loc in UE in ceea ce priveste suprafata medie de locuit, cu 1,1 camere/persoana, sub media europeana de 1,6 camere.
Cel mai bine la acest capitol stau locuitorii din Malta, cu o medie de 2,3 camere/persoana, urmati de cei din Luxemburg (2,2 camere), Belgia, Irlanda si Tarile de Jos (2,1 camere).
Cele mai mici spatii de locuitor revin locuitorilor din Polonia, Slovacia si Romania (cu o medie de 1,1 camer/persoana), dar si Letoniei si Croatiei (cu 1,2 camere)
Un alt indicator care analizeaza calitatea locuintlor este gradul de supra-aglomerare a acesteia. Potrivit Eurostat, 17% din populatia Uniunii traieste intr-o locuinta supra-aglomerata.
In cazul Romaniei, ponderea ajunge la 40,5%, tara noastra fiind depasita doar de Letonia, cu 41,7%. In Bulgaria, 36% din populatie locuieste intr-un spatiu supra-aglomerat.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.