×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Pericolul tigăilor cu antiaderente toxice: ce tigăi și oale să alegi în locul teflonului

Pericolul tigăilor cu antiaderente toxice: ce tigăi și oale să alegi în locul teflonului

19.09.2025, 09:30 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Ani la rand, teflonul a fost regele incontestabil al bucatariilor. Nimeni nu-i contesta practicitatea: nimic nu se lipea si era usor de curatat. Problema nu este atat materialul in sine, cat compusii chimici utilizati in fabricarea lui, precum PFOA, care, atunci cand ating temperaturi ridicate sau cand suprafata se deterioreaza, incep sa elibereze substante toxice, noteaza . Din fericire, exista alternative mai sanatoase, durabile si, in multe cazuri, mult mai rezistente. EL PAIS a realizat un ghid clar si practic al tigailor si oalelor fabricate din diverse materiale, mai fiabile si sustenabile, pentru a gati fara grija reziduurilor toxice si fara a sacrifica confortul sau rezultatele gustoase ale preparatelor tale preferate. Tigai si oale din otel inoxidabil Otelul inoxidabil este rezistent si foarte sigur. Acest material este un clasic in bucatariile restaurantelor dintr-un motiv clar: nu elibereaza substante toxice, dureaza ani intregi si se curata usor. Nu este antiaderent, dar daca incalzesti bine tigaia sau oala inainte de a le folosi si nu pui focul la temperaturi prea mari, poti gati fara ca mancarea sa se lipeasca; e doar o chestiune de a prinde indemanarea. Tigai si oale din fonta Fonta este unul dintre acele materiale care, daca este folosit corect, poate dura o viata intreaga. La fel ca otelul inoxidabil, nu este antiaderenta, dar garanteaza ca nu va elibera substante toxice. Cel mai mare avantaj este ca retine caldura intr-un mod incredibil; astfel devine materialul ideal pentru rumenirea carnii, prepararea tocanelor la foc mic sau chiar pentru coacerea painii de casa. Cand cumperi tigai sau oale din fonta, este important de stiut ca necesita ceva mai multa grija decat alte materiale, deoarece pot rugini daca nu le usuci bine sau le lasi in medii umede. Tigai si oale din ceramica Ceramica este un material la moda, deoarece ofera o suprafata antiaderenta in mod natural, fara chimicale toxice sau daunatoare si, pe deasupra, tigaile si oalele arata mult mai bine estetic decat cele din alte materiale. Este ideala pentru gatit la temperaturi scazute sau moderate. De exemplu, daca obisnuiesti sa pregatesti peste sau oua, ceramica este perfecta pentru ca acestea sa nu se lipeasca si sa nu se rupa. La curatare, trebuie sa tii cont de faptul ca nu trebuie sa o pui sub apa rece atunci cand este inca fierbinte, deoarece schimbarile bruste de temperatura o pot deteriora. Tigai si oale din titan Daca esti dintre cei care sunt mereu pe fuga, dar le place sa-si gateasca propria mancare chiar si atunci cand nu au prea mult timp, tigaile si oalele cu strat de titan sunt cel mai bun aliat pentru a gati rapid fara a-ti compromite sanatatea. Titanul este un material usor, rezistent si complet lipsit de substante toxice. Desi nu este la fel de antiaderent ca ceramica, este totusi relativ simplu sa gatesti fara ca mancarea sa se lipeasca. In plus, tigaile si oalele cu baza de otel pot fi folosite fara probleme pe plite cu inductie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare