![]() |
Astronomii au descoperit cele mai vechi particule ale unor planete stâncoase care se formează în gazul din jurul unei stele mici, asemănătoare Soarelui, oferind o privire prețioasă asupra zorilor propriului nostru sistem solar, transmite France24.
17.07.2025, 09:59 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Intr-o imagine uimitoare realizata de reteaua de telescoape Alma, sistemul planetar emergent seamana cu un fulger care straluceste pe fundalul vidului negru. Este o instantanee fara precedent a "timpului zero" cand noi lumi incep sa se formeze, au relatat oamenii de stiinta in revista Nature. "Am surprins o imagine directa a regiunii fierbinti unde se nasc planete stancoase precum Pamantul in jurul protostelelor tinere", a declarat Melissa McClure din Olanda de la Observatorul Leiden, care a condus echipa internationala de cercetare. Telescopul Spatial Webb al NASA si Observatorul European Sudic din Chile au colaborat pentru a dezvalui aceste mici fragmente de formare planetara in jurul tinerei stele cunoscute sub numele de HOPS-315. Este mica, galbena in devenire, la fel ca Soarele, dar mult mai tanara, cu o vechime cuprinsa intre 100.000 si 200.000 de ani si la aproximativ 1.370 de ani-lumina distanta. Un singur an-lumina este egal cu 9,6 trilioane de kilometri. Intr-o premiera cosmica, McClure si echipa sa au privit adanc in discul de gaz din jurul stelei mici si au detectat pete solide care se condensau - semne ale formarii timpurii a planetelor. Un spatiu in partea exterioara a discului le-a permis sa priveasca in interior, datorita modului in care steaua se inclina spre Pamant.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
17.07.2025, 20:29