×

Accesează
contul existent

Zf 24

Presedintele Nicusor Dan: Idealizarea comunismului vine din dezamagirea fata de clasa politica

Presedintele Nicusor Dan: Idealizarea comunismului vine din dezamagirea fata de clasa politica

22.07.2025, 16:12 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

"Principalul motiv pentru aceasta idealizare este dezamagirea profunda fata de clasa politica din ultimele trei decenii", a afirmat Nicusor Dan pe Facebook, adaugand ca "coruptia, lipsa de transparenta, promisiunile nerespectate si sentimentul de nedreptate" au contribuit la pierderea increderii oamenilor in prezent si viitor.

Seful statului a subliniat ca nostalgia fata de comunism este alimentata si de campanii de dezinformare, care promoveaza "o imagine distorsionata a trecutului", ignorand represiunea, frica, foametea si lipsa de libertate.

"Faptul ca doua treimi dintre romani il considera pe Nicolae Ceausescu un lider bun arata cat de fragila este memoria colectiva si cat de usor pot fi manipulate perceptiile atunci cand statul nu investeste suficient in educatie istorica, civica si onesta cu cetatenii", a mai precizat presedintele.

In opinia sa, Romania poate construi un viitor solid doar prin consolidarea democratiei, combaterea dezinformarii si recastigarea increderii cetatenilor prin politici publice corecte. "Avem datoria de a invata din trecut, nu de a-l reinvia", a concluzionat Nicusor Dan.

Peste jumatate dintre romani (55,8%) considera ca regimul comunist a insemnat "mai degraba un lucru bun pentru Romania", potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), prezentat marti.

Sondajul, efectuat in perioada 25 iunie - 3 iulie 2025 pe un esantion de 1.505 persoane, releva si alte date relevante privind perceptia asupra comunismului: 48,4% dintre respondenti afirma ca inainte de 1989 "se traia mai bine" decat in prezent, in timp ce 34,7% apreciaza ca "se traia mai rau".

In privinta libertatii, 80,9% dintre romani considera ca inainte de 1989 "era mai putina libertate", iar 65,1% sunt de parere ca in comunism "era mai putina coruptie".

Cea mai importanta sursa de informare despre comunism ramane experienta personala, 34,8% dintre respondenti afirmand ca "au trait acea perioada", in timp ce 22,5% isi bazeaza cunostintele pe relatarile parintilor sau bunicilor. Doar 7% mentioneaza scoala ca sursa principala de informare.

Potrivit sondajului, 68,2% dintre romani spun ca au suficiente informatii pentru a-si forma o opinie despre perioada comunista. In ceea ce priveste directia in care se indreapta Romania, doar 27,4% apreciaza ca tara merge intr-o directie buna, in timp ce 63,5% considera ca lucrurile merg intr-o directie gresita.

Metoda de cercetare a fost interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Eroarea maxima admisa a datelor este de ᅡ 2.53 %, la un grad de incredere de 95%, potrivit INSCOP.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare