×

Accesează
contul existent

Externe

Primul pacient Neuralink face un videoclip pe YouTube în premieră mondială

Primul pacient Neuralink face un videoclip pe YouTube în premieră mondială

Brad Smith, primul pacient care a primit implantul cerebral Neuralink dezvoltat de compania lui Elon Musk, a reușit să editeze și să nareze un videoclip pe YouTube folosind exclusiv semnalele transmise de creierul său. Este o premieră mondială în folosirea interfețelor creier-computer.

06.05.2025, 10:09 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Smith, a treia persoana din lume care a primit un implant cerebral cu cipul Neuralink si prima persoana cu scleroza laterala amiotrofica (SLA) care a facut acest lucru, a postat un videoclip demonstrativ pe YouTube in care arata cum foloseste implantul in viata de zi cu zi, potrivit Science Alert. "Am editat acest videoclip folosind Neuralink, probabil primul videoclip editat vreodata cu ajutorul unei interfete creier-computer", a explicat Smith in materialul publicat pe platforma. Cum functioneaza implantul Neuralink Scleroza laterala amiotrofica, cunoscuta si sub numele de boala Lou Gehrig, este o afectiune neurodegenerativa progresiva care afecteaza neuronii motori din creier si maduva spinarii, ducand treptat la pierderea controlului asupra miscarilor musculare, inclusiv a capacitatii de a vorbi si respira independent. Implantul, plasat in cortexul motor al lui Smith, are aproximativ dimensiunea a cinci monede de 25 de centi suprapuse si contine peste 1.000 de electrozi. Acesta nu citeste un flux constant al gandurilor pacientului, ci interpreteaza semnalele cerebrale care indica modul in care doreste sa miste cursorul pe ecranul computerului. In simbioza cu AI, pacientul a reusit imposibilul Smith a explicat in videoclip ca, desi initial a incercat sa-si imagineze ca misca mana pentru a controla cursorul, in cele din urma s-a dovedit mai eficient pentru el sa se gandeasca la miscarea limbii si la strangerea maxilarului pentru a controla cursorul si a face clic virtual. Un aspect remarcabil al proiectului sau este utilizarea inteligentei artificiale pentru a-i recrea vocea. Inregistrari ale lui Smith dinainte de a-si pierde capacitatea de a vorbi au fost folosite pentru a crea o versiune sintetica a vocii sale, permitandu-i sa nareze videoclipul cu propria voce. "Neuralink mi-a oferit libertate, speranta si o comunicare mai rapida. Mi-a imbunatatit viata enorm. Sunt foarte fericit sa fiu implicat in ceva atat de important care va ajuta multi oameni", a declarat Smith in videoclip. Neuralink, o inovatie care tinea de domeniul SF, astazi functionala si cu beneficii incredibile pentru cazurile fara speranta Inainte de a primi implantul Neuralink, Smith folosea tehnologia de urmarire a privirii pentru a comunica, insa aceasta functiona doar in camere intunecate. Implantul actual ii permite sa comunice in aer liber si in conditii de iluminare variabile, precum si sa se bucure de activitati precum jocurile video alaturi de copiii sai. Neuralink, care a fost testata anterior pe maimute, a implantat dispozitivul sau pentru prima data la un om in ianuarie 2024. Noland Arbaugh, un tetraplegic care a devenit primul pacient uman al companiei, a declarat ca implantul l-a ajutat sa-si recastige independenta si controlul asupra vietii sale.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare