×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Rețete vegetariene de Crăciun. Preparate alternative pentru meniul clasic de sărbători

Rețete vegetariene de Crăciun. Preparate alternative pentru meniul clasic de sărbători

23.12.2025, 11:23 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Craciunul nu trebuie intotdeauna sa includa neaparat carnati, caltabos, friptura de porc sau chiftelute. Tot mai multi romani aleg, de la an la an, un meniu vegetarian pentru masa festiva. Aceasta nu inseamna ca masa va fi mai saraca, ba chiar dimpotriva. Majoritatea preparatelor traditionale se pot pregati fara carne. Exista mereu un inlocuitor delicios. Friptura poate fi facuta din legume, iar sarmalele pot fi inlocuite, de la cele clasice din carne tocata, la cele din ciuperci. Iata cateva idei pentru un meniu vegetarian de Craciun. Salata de vinete cu ardei copt Aceasta salata delicioasa aduce gustul Craciunului pe masa de sarbatoare. Se poate servi pe felii de paine prajita, rosii umplute sau alte aperitive. Ingrediente: 1 pachet vinete congelate 1 pachet ardei copt congelat 100 ml ulei 1 ceapa rosie sare Mod de preparare: Vinetele si ardeii se lasa la scurs dupa dezghetare. Vinetele se pun intr-un bol, iar ardeii tocati se adauga peste ele. Ceapa se toaca fin si se amesteca cu uleiul si legumele. Apoi se asezoneaza si se poate servi la masa de Craciun. Feluri principale fara carne Mesele festive pot fi spectaculoase si fara carne. Bucataria vegetariana devine tot mai populara, iar pe piata apar ingrediente noi care usureaza tot mai mult prepararea retetelor. Pentru masa de Craciun, felurile principale pot fi la fel de gustoase si fara carne. Sarmale de post cu ciuperci Sarmalele vegetariene sunt satioase, iar adaugarea de seminte de floarea-soarelui macinate le ofera un gust apropiat de cel al sarmalelor traditionale. Pentru o seara festiva sunt numai bune. Ingrediente: 1 varza murata sau foi de vita 250 g orez 500 g ciuperci 250 g ceapa tocata 2 morcovi 50 ml ulei sare, piper, cimbru uscat 1-2 foi dafin 250 ml suc de rosii Mod de preparare: Legumele se toca, se calesc pe rand in ulei, apoi se adauga orezul si condimentele. Se pregatesc foile de varza si se umplu cu compozitia de legume. Sarmalele se pun in cratita peste un strat de varza tocata, se adauga foaia de dafin si sucul de rosii, apoi se coc la 180C pana se rumenesc. Chiftelute de post din naut si legume Ingrediente: 2 conserve naut 2 cartofi fierti 2 fire ceapa verde 1 morcov fiert 1 ceapa 1/2 ardei gras 3-4 catei usturoi 1 legatura patrunjel 3 linguri pesmet sare, piper Mod de preparare: Nautul si morcovul se mixeaza, apoi se amesteca cu cartofii sfaramati si legumele taiate cuburi. Se adauga pesmetul si usturoiul, se formeaza chiftelele in forma pe care o doriti si se coc la cuptor pana se rumenesc. Friptura de soia Ingrediente: 1 pachet felii de soia suc de rosii 3-4 catei usturoi 1 morcov 1 ceapa 1/2 telina 1 pastarnac rozmarin, cimbru, busuioc sare, piper ulei de masline Mod de preparare: Feliile de soia se fierb in apa cu legume, apoi se scurg si se pun intr-o tava. Se adauga legume si verdeturi, se stropeste cu ulei si suc de rosii, se acopera cu folie si se da la cuptor. Dupa 20 de minute, se indeparteaza folia si se lasa sa se rumeneasca. Se serveste cu cartofi sau salata de cuscus cu rosii si castraveti taiati fin, cu putina sare si ulei de masline.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.



Articole asemanatoare