×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Revanșa unturii. Un medic român explică de ce grăsimea tradițională este mai sigură la prăjit:...

Revanșa unturii. Un medic român explică de ce grăsimea tradițională este mai sigură la prăjit: „Este mai stabilă decât multe uleiuri vegetale”

03.12.2025, 15:26 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Dezvaluirea privind untura a fost facuta de un medic din Galati care este si cadru didactic, cercetator si coordonator al unor campanii de sanatate publica. "Mult timp, toate grasimile saturate au fost puse la gramada. Astazi stim ca untura are o structura speciala, cu aproximativ 40-50% acizi grasi mononesaturati, similari cu cei din uleiul de masline. Acest profil o face mai stabila la temperaturi inalte decat uleiurile bogate in omega-6", explica Alexandru Nechifor, medic specialist in medicina interna. Uleiul de floarea-soarelui, folosit pe scara larga in Romania, contine o proportie ridicata de acizi grasi polinesaturati. Acestia sunt benefici la rece, insa devin extrem de sensibili la oxidare atunci cand sunt incalziti peste 160-170C. "In aceste conditii se formeaza aldehide si radicali liberi, compusi care pot contribui la inflamatia cronica si stresul oxidativ", adauga medicul. Avantajele unturii Comparativ, untura, bogata in acizi grasi mononesaturati si saturati, se degradeaza mai lent. Chiar si uleiul de masline extravirgin, desi sanatos la gatit moderat, isi pierde o parte din antioxidanti atunci cand este expus la temperaturi foarte ridicate. "Nu inseamna ca untura este superioara in toate privintele, dar in prajire intensa este, intr-adevar, o grasime mai stabila decat multe uleiuri vegetale obisnuite", afirma Alexandru Nechifor, pentru Mediafax. Legatura dintre grasimile oxidate si metabolism este un subiect de actualitate. Compusᅩii formati prin degradarea repetata a uleiurilor pot amplifica inflamatia, un element-cheie in rezistenta la insulina si sindromul metabolic. "Nu prajitul in sine este problema principala, ci grasimea pe care o alegem. O prajire ocazionala intr-o grasime stabila e mai sigura decat prajeli dese in ulei bogat in omega-6", subliniaza specialistul. Reevaluarea unturii nu este o invitatie la excese, ci o corectare a unei perceptii simplificate. "Sanatatea nu depinde de o lingura de untura sau de ulei, ci de intregul stil de viata. Dar daca prajim, e important sa stim ce punem in tigaie", concluzioneaza medicul Alexandru Nechifor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.



Articole asemanatoare