![]() |
22.07.2025, 11:59 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Compania Rezolv Energy, sprijinita de fondul de investitii Actis, prin intermediul subsidiarei sale First Look Solutions S.R.L., anunta investitii suplimentare de pana la 331 milioane euro pentru constructia celei de-a doua faze a parcului eolian VIFOR, din judetul Buzau.
Dupa finalizarea investitiei, VIFOR va deveni unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Romania, cu o capacitate instalata totala de 461 MW. Odata finalizat, parcul eolian extins este estimat sa genereze 1,2 TWh anual.
"Suntem incantati ca am obtinut aceasta finantare suplimentara importanta din partea unui grup de parteneri financiari internationali de incredere. Odata cu finalizarea fazei 1, programata pentru primavara anului 2026, acest sprijin financiar ne permite sa trecem fara intreruperi la faza 2 si sa ducem proiectul la capacitate maxima.",a declarat Alastair Hammond, CEO al Rezolv Energy.
Finantarea pentru faza a doua este sustinuta in mare parte de acelasi consortiu de institutii de creditare care a sprijinit si faza initiala, incluzand Erste Group, UniCredit Group, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), International Finance Corporation (IFC), Intesa Sanpaolo Group si OTP Bank, carora li s-a alaturat Raiffeisenlandesbank Niederosterreich-Wien.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat marti ca acorda companiei Rezolv Energy un imprumut de 44 milioane euro din totalul finantarii. BERD a acordat anterior 32 mil euro pentru prima faza a parcului eolian, de 192 MW, aflata in prezent in constructie si programata pentru finalizare la inceputul anului 2026.
Acesta este primul proiect finantat de BERD care beneficiaza de un contract pentru diferenta (CfD) acordat in cadrul primei licitatii CfD organizate in Romania. Schema CfD, care are ca scop mobilizarea a 5 GW de capacitate eoliana si solara, a fost proiectata si implementata cu asistenta tehnica din partea BERD.
Prima runda de licitatii s-a incheiat in decembrie 2024, atribuind 1,5 GW de capacitate regenerabila (1 GW eolian si 0,5 GW solar). Extinderea Vifor a obtinut un contract CfD pentru 240 MW in cadrul acestei licitatii.
"Suntem mandri sa continuam sprijinirea parcului eolian Vifor, unul dintre cele mai mari nu doar din Romania, ci din intreaga Europa de Est. Acesta va juca un rol important in cresterea capacitatii de energie regenerabila a regiunii si va sprijini Romania in atingerea obiectivelor sale de energie verde, in concordanta cu initiativele UE precum Fit for 55 si REPowerEU.", a declarat Victoria Zinchuk, Director BERD pentru Romania.
Prima etapa a proiectului presupune instalarea a 30 de turbine, fiecare cu o capacitate de 6,4 MW, iar faza a doua, programata pentru fi in functiune incepand din trimestrul IV 2027, va adauga inca 42 de turbine, crescand capacitatea totala a proiectului la 461 MW - suficient pentru a alimenta cu energie electrica peste 700.000 de gospodarii.
"Cu prima faza a proiectului VIFOR aflata deja intr-un stadiu avansat de constructie, este extraordinar sa vedem progrese atat de mari si in Faza 2. Aceasta a doua faza va adauga o dimensiune semnificativa proiectului VIFOR si il va transforma intr-unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. VIFOR reprezinta un pilon esential al planului Rezolv Energy de a livra energie curata pentru Europa.", a spus Jaroslava Korpanec, Partener Actis si Head of Central and Eastern Europe - Energy Infrastructure.
Pe langa proiectul VIFOR, portofoliul Rezolv include Dama Solar - un proiect de 1.044 MW in vestul Romaniei, care va deveni cea mai mare centrala solara din Europa; Dunarea East & West - proiecte eoliene de 600 MW in judetul Constanta; St. George - un parc solar de 225 MW, aflat in constructie in nord-estul Bulgariei.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
22.07.2025, 16:12