![]() |
27.09.2023, 08:47 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Folosind primele modele climatice supercomputerizate ale viitorului indepartat, oamenii de stiinta de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, au prezis cum se vor intensifica extremele climatice dupa ce continentele lumii vor fuziona pentru a forma un supercontinent, Pangea Ultima, in aproximativ 250 de milioane de ani.
Acestia au constatat ca va fi extrem de cald, uscat si practic de nelocuit pentru oameni si mamifere, care nu sunt evoluate pentru a face fata expunerii prelungite la caldura excesiva.
Cercetatorii au simulat evolutia temperaturii, a vantului, a ploii si a umiditatii pentru acest supercontinent si au folosit modele de miscare a placilor tectonice, chimia si biologia oceanelor pentru a calcula nivelurile de dioxid de carbon, relateaza CNN.
Ei au descoperit ca nu numai ca formarea Pangea Ultima ar duce la eruptii vulcanice mai regulate, care ar ar arunca dioxid de carbon in atmosfera si ar incalzi planeta, dar si ca soarele ar deveni mai stralucitor, emitand mai multa energie si incalzind si mai mult Pamantul, noteaza expertii in lucrarea publicata luni in revista Nature Geoscience.
"Supercontinentul ar crea efectiv o tripla lovitura care ar cuprinde efectul de continentalitate, un soare mai fierbinte si mai mult CO2 in atmosfera", a declarat Alexander Farnsworth, cercetator asociat la Universitatea din Bristol si autorul principal al lucrarii, intr-un comunicat de presa de luni.
"Temperaturile generalizate cuprinse intre 40 si 50 de grade Celsius si extremele zilnice si mai mari, la care se adauga nivelurile ridicate de umiditate, ne-ar pecetlui in cele din urma soarta. Oamenii - impreuna cu multe alte specii - ar muri din cauza incapacitatii lor de a elimina aceasta caldura prin transpiratie, racorindu-si corpul", a adaugat Farnsworth.
Caldura crescuta, a precizat Farnsworth, ar crea un mediu fara surse de hrana sau apa pentru mamifere.
Desi exista mari incertitudini atunci cand se fac previziuni atat de indepartate in viitor, cercetatorii au declarat ca imaginea pare "foarte sumbra", cu doar 8% pana la 16% din terenul de pe supercontinent locuibil pentru mamifere.
Ultima extinctie in masa a avut loc in urma cu 66 de milioane de ani, cand un asteroid a lovit Pamantul si a distrus dinozaurii si majoritatea formelor de viata de pe planeta.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
09.05.2025, 12:26