![]() |
14.07.2025, 19:19 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Timp de multi ani, parintilor li s-a spus sa evite alimentele alergene in primul an de viata al copiilor, de teama ca ar putea declansa reactii alergice. Multi pediatri recomandau amanarea introducerii oualor, pestelui si altor alergeni pana dupa varsta de 1 an, in unele cazuri chiar 2-3 ani. Dar noile cercetari contrazic aceasta abordare si aduc dovezi clare in favoarea introducerii timpurii, la aproximativ sase luni ale bebelusilor, potrivit Science Alert. Practic, cu sprijinul stiintei moderne, ne intoarcem la felul in care ne-au crescut parintii si bunicii nostri, cand copiii ajungeau sa cunoasca gustul majoritatii alimentelor pana la varsta de un an, fara prea multe restrictii, iar sistemul imunitar invata din timp sa le recunoasca si sa le tolereze. Cercetarea s-a concentrat pe bebelusi din familii cu istoric alergic Cercetatorii de la Universitatea Western Australia au analizat doua grupuri de copii. Primul grup, format din 506 bebelusi, nu a primit nicio recomandare speciala privind alimentatia. Al doilea grup, cu 566 de copii, a avut parinti care au fost sfatuiti sa introduca oua si unt de arahide in alimentatia bebelusului in jurul varstei de sase luni. Studiul este cu atat mai valoros cu cat toti copiii inclusi aveau in familie rude apropiate cu alergii, ceea ce inseamna ca faceau parte dintr-o categorie cu risc crescut. Rezultatele au fost convingatoare. In randul copiilor din grupul al doilea, alergia la ou a scazut de la 12% la 3%, iar alergia la arahide a scazut de la 6% la 1%: "Pentru bebelusii din grupul doi, ale caror familii au urmat ghidurile actualizate, am observat o reducere semnificativa a alergiilor la ou si la arahide", a explicat Summer Walker, cercetatoare in sanatate publica si coautoare a studiului. Pe langa oua si arahide, a fost inclus si laptele de vaca in alimentatie, insa in acest caz diferentele observate au fost mai mici. Chiar daca alergiile nu au fost complet eliminate, reducerea gradului de risc a fost evidenta. Alimentatia diversificata devreme reduce riscul de alergii Parintii din grupul cu recomandari au primit versiuni tiparite ale ghidurilor oficiale ale Societatii Australasiane de Imunologie Clinica si Alergii, iar cercetatorii spun ca educatia parintilor si distribuirea acestor informatii joaca un rol-cheie in prevenirea alergiilor: "Prin distribuirea mai larga a ghidurilor si implicarea personalului medical in informare, putem reduce considerabil incidenta alergiilor alimentare in comunitate", a precizat cercetatoarea australiana. "Unii parinti sunt inca derutati in legatura cu momentul potrivit pentru introducerea alergenilor, mai ales cei care provin din familii cu istoric alergic", a spus Debbie Palmer, nutritionista si cercetatoare in cadrul studiului. Lucrarea a fost publicata in prestigioasa revista Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, iar concluziile sale sustin includerea pragului de 6 luni in ghidurile oficiale de alimentatie infantila - introducerea timpurie, in jurul a 6 luni, a alimentelor cu potential alergenic poate reduce riscul de alergii, nu il creste.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
14.07.2025, 19:19