×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Ton proaspăt sau la conservă? La ce riscuri te expui când consumi acest aliment

Ton proaspăt sau la conservă? La ce riscuri te expui când consumi acest aliment

31.05.2025, 13:54 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Chiar si cei care nu sunt mari amatori de peste tind sa faca o exceptie cand vine vorba de ton - datorita reputatiei sale de aliment sanatos, bogat in proteine si sarac in grasimi, scrie The Telegraph. Insa cat de sanatos este cu adevarat? Si ce alegere e mai buna: tonul proaspat sau cel la conserva? Ton proaspat sau la conserva? Ce alegem? Tonul proaspat este mai bogat in grasimi - deci si in calorii - dar contine si mai multi acizi grasi omega-3 si vitamina D. O portie de 100 g aduce in jur de 130 kcal si 1,5 g de grasime, comparativ cu 110 kcal si 1 g de grasime in cazul tonului la conserva. Cele mai intalnite tipuri de ton proaspat in supermarketuri sunt yellowfin si albacore, insa in restaurante se serveste adesea bluefin, care are si un continut mai ridicat de mercur. Tonul la conserva, de regula din specia skipjack (mai mica si mai abundenta), are un continut mai scazut de mercur. Variantele conservate in ulei pastreaza o parte din omega-3, in timp ce cele in saramura sau apa pierd o mare parte din acesti acizi grasi. Totusi, tonul in ulei aduce cu el si 100 kcal in plus si 11 g de grasimi. Potrivit dieteticienilor, tonul la conserva ramane o alegere excelenta si practica pentru mesele rapide, fiind o sursa convenabila de proteine slabe. Beneficiile tonului Proteine de calitate, putine grasimi Tonul contine mai multe proteine decat puiul sau vita (30 g/100 g proaspat, comparativ cu 22 g in pui si 21 g in vita), dar mult mai putine grasimi - un avantaj clar pentru sanatatea cardiovasculara. Bogatie de vitamine si minerale Tonul este o sursa buna de vitamina D (in special in formele mai grase), B12, B3 si seleniu - elemente esentiale pentru imunitate, sistemul nervos si formarea celulelor rosii. Putine calorii, util in diete Cu doar 110 kcal/100 g, tonul ofera satietate fara un aport caloric mare - un aliat pentru cei care vor sa slabeasca sau sa evite gustarile nesanatoase. Riscurile consumului de ton Continut de mercur Tonul poate acumula mercur, un metal greu care poate afecta sistemul nervos si dezvoltarea la copii. Femeile insarcinate sau care incearca sa conceapa sunt sfatuite sa nu consume mai mult de 4 conserve sau 2 portii de ton proaspat pe saptamana. Continut de sare in conserve Tonul in saramura poate contine pana la 1 g de sare/100 g - mai mult decat o portie de cartofi prajiti de la fast food. Un aport mare de sare creste riscul de hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare. Tonul nu mai este considerat peste gras Pana in 2018, tonul era clasificat ca peste gras, insa autoritatile britanice au reevaluat compozitia nutritionala si l-au mutat in categoria pestilor albi, alaturi de cod sau pastrav. Asadar, nu ofera aceleasi beneficii ca macroul, sardinele sau heringul. Pentru o masa completa si sanatoasa, asociaza tonul cu o sursa de carbohidrati (paine integrala, cartofi copti, orez brun) si cu legume bogate in fibre (ardei, castraveti, naut). Poti inlocui maioneza cu iaurt grecesc si adauga seminte sau verdeturi pentru un plus de nutrienti.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.



Articole asemanatoare