![]() |
09.05.2025, 15:47 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
O crestere de 2,3% a riscului de cancer Dupa cum explica autorii acestui studiu in revista de specialitate Nutrients, rezultatele lor contrazic marea majoritate a cercetarilor anterioare si chiar recomandarile existente, care tind sa considere carnea de pui drept o sursa sanatoasa de proteine. Mai exact, ceea ce au descoperit acesti cercetatori este ca un consum mai mare de 300 de grame de pui pe saptamana ar putea fi asociat cu o crestere de 27% a riscului de deces din orice cauza si cu o crestere de 2,3% a riscului de a suferi de cancere ale tractului gastrointestinal. Descoperirea se bazeaza pe analiza datelor provenite de la 4 869 de persoane din sudul Italiei care au participat la doua cohorte si care au raportat consumul lor de carne rosie si de pasare (dar nu si alti factori-cheie, precum nivelul de activitate fizica). Aceste informatii au fost corelate cu diagnosticele de cancer si decesele pentru a documenta posibilele asocieri dintre cele doua fenomene. Limitari importante ale studiului Primul lucru pe care autorii il clarifica este ca studiul nu stabileste cauzalitatea: adica nu este neaparat consumul de carne de pui care cauzeaza cresterea riscului si a mortalitatii, ci este posibil sa existe un al treilea factor neidentificat care sa medieze relatia. Intr-adevar, exista mai multi factori importanti care nu au fost luati in considerare. De exemplu, nu au fost colectate date privind originea puiului consumat (care ar putea fi expus la diferite pesticide in functie de zona geografica) sau metoda de crestere (puii crescuti industrial primesc adesea antibiotice si hormoni care ne-ar putea afecta sanatatea). De asemenea, nu au fost colectate informatii privind metodele prin care a fost gatit puiul sau alte caracteristici ale dietei participantilor, care ar putea fi cruciale in determinarea riscului de cancer al voluntarilor. Ar trebui sa nu mai mancam pui? Cu alte cuvinte, in principiu, aceste noi dovezi nu sunt suficiente pentru a schimba recomandarile nutritionale si nici pentru a considera puiul cancerigen sau o sursa nesanatoasa de proteine. Mai degraba, relevanta acestui studiu consta in faptul ca ridica necesitatea de a investiga modul in care factorii din jurul consumului de pui ar putea afecta sanatatea oamenilor, lucru care se aplica si altor surse de proteine, cum ar fi pestele sau legumele. In cele din urma, pe baza a ceea ce stim, idealul este sa continuam sa ne concentram pe calitatea generala a dietei noastre, inclusiv pe varietatea de nutrienti si alimente, pe marimea portiilor si pe metodele de gatit pe care le folosim. Cancerul este a doua cauza principala de deces in Romania, responsabil pentru 19,1% din totalul deceselor in 2023, conform datelor oficiale. Numarul cazurilor noi de cancer a crescut cu 21% in 2023 comparativ cu anul precedent, iar peste 550.000 de romani se afla in evidenta medicilor cu aceasta boala .
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
09.05.2025, 19:27