![]() |
16.07.2025, 16:53 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Spitalele private vor plati rezidentii care lucreaza in aceste unitati de la 1 septembrie la nivelul la care sunt platiti de stat. Pana acum, rezidentii erau platiti din fondurile de la ministerul Sanatatii. Este una dintre masurile anuntate de ministrul Sanatatii Alexandru Rogobete, care a strans la sediul ministerului pe care il conduce reprezentantii mediului privat - spitale, clinici din Bucuresti si din tara.
O alta masura anuntata de ministru este derularea unui proiect de screening prin care pacientii sa poata merge la stat sau la privat pentru investigatii, iar Casa de Asigurari sa deconteze. Intrebat cum se va realiza acest lucru, ministrul Alexandru Rogobete a facut referire la o posibila hotarare de guvern, inaintand ca termen "aceasta toamna".
"Primul lucru concret este faptul ca spitalele private vor plati medicii rezidenti si nu-i mai plateste statul pentru munca prestata in cadrul unitatilor private. Un alt lucru concret este ca vom monitoriza mai atent activitatea personalului medical care lucreaza si la public si la privat. Un alt lucru concret este ca vom da drumul unor programe de screening populational pentru oncologie si nu doar in parteneriat public-privat", a spus Alexandru Rogobete in copnferinta de presa.
De asemenea, ministrul a vorbit si de indicatori de performanta pentru spitalele publice, ca exemple fiind numarul de prezentari si pacienti diagnosticati sit ratati in ambulatoriu, complexitatea cazului, numarul de pacienti transferati nejustificat.
Ce a mai declarat ministrul Rogobete in conferinta de presa:
" Primul set important in care vom folosi infrastructura de publica si privata, va fi pentru zona de screening, pentru ca publicul in momentul de fata nu are capacitatea ca infrastructura sa asigure screening-ul pentru toate patologiile pe care ni le dorim si pe care le avem in aceste programe. Si atunci unul din primele parteneriate intre public si privat va fi pe zona de screening. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va deconta serviciile de screening atat la public cat si la privat. De exemplu, la mamograf, vom afisa pe site-ul Ministerului Sanatatii lista de unitati sanitare publice sau private unde se pot realiza mamografiile. In programul de screening acestea vor fi decontate in mod egal atat la public, cat si la privat, pentru a creste accesul pacientilor la screening.
Cred ca putem face si prin hotarare de guvern, nu neaparat proiecte de lege. Incercam din aceasta toamna sa intram cu toate in aplicare.
Se lucreaza deja in ministerul Sanatatii la noul pachet de indicatori de performanta pentru managerul unitatii sanitare, respectiv pentru seful de sectie. Asa cum am spus inca de la in prima zi a mandatului, tot ceea ce ne dorim este sa crestem numarul de instrumente administrative pentru managerul unitatii sanitare, iar acolo unde se vor identifica situatii in care medicul la ora 12:00 nu este in spital va asigur ca modificarile legislative vor duce la desfacerea contractului de munca.
Indicatorii de performanta se calculeaza prin complexitatea cazului, prin complexitatea procedurii pe care ai realizat-o pacientului. Nu poti compara activitatea medicala pentru unghie incarnata versus o operatie pe cord deschis. Sunt criterii diferite. Putem calcula performanta spitalului prin numarul de pacienti pe care ii transfera nejustificat. Altfel spus, putem calcula performanta spitalului in functie de retentia pacientilor care se prezinta in acea unitate sanitara.
Putem calcula performanta spitalului prin numarul de prezentari si de pacienti diagnosticati si tratati in ambulatoriu de specialitate sau in zona de spitalizare. Lucram la un pachet important de masuri prin care vom descuraja financiar unitatile sanitare sa mai interneze pacientii fictiv, doar pentru a le face un EKG sau un set de analize. Cunoastem aceste realitati. Mie imi pare rau ca sunt pus in postura de a spune niste lucruri care nu suna bine, dar asta este realitatea din sistemul de sanatate.
Daca nu suntem in stare s-o recunoastem si s-o spunem public, nu o vom schimba niciodata. Da, in multe spitale din Romania astazi se interneaza pacienti cate 2-3 zile pentru EKG, analize medicale, pentru tot felul de investigatii care se pot face in cateva ore in ambulatoriul de specialitate, prin acest dezechilibru de practica medicala.
Nu este afectat pacientul aici, aici este afectat intreg sistemul pentru ca se duc resurse financiare nejustificate in anumite locuri si la acest lucru se referea domnul premier cand a spus ca in sistemul de sanatate pierdem bani nejustificat.
O alta masura despre care discutam este cresterea punctului pentru serviciu in ambulatoriu de specialitate, tocmai pentru a stimula oamenii, medicii din ambulatoriul de specialitate, sa redirectioneze pacientii din spitalizarea continua in ambulatoriu".
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
17.07.2025, 00:07