![]() |
16.07.2025, 20:20 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Comisia Europeana a prezentat miercuri o propunere pentru o crestere semnificativa a bugetului, pana la 2.000 de miliarde de euro pentru perioada 2028-2034, scrie DW.
Aceasta suma reprezinta o majorare de 800 de miliarde de euro (930 de miliarde de dolari) fata de bugetul actual de 1.200 de miliarde de euro, in contextul in care blocul comunitar incearca sa faca fata unor provocari precum migratia, reglementarea digitala, concurenta externa si agresiunea Rusiei.
"Este un buget pentru o noua era", a scris presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe platforma de microblogging BlueSky. "[Un buget] care corespunde ambitiilor Europei, raspunde provocarilor cu care se confrunta Europa si ne consolideaza independenta."
Comisia a descris propunerea drept "cel mai ambitios buget UE din toate timpurile: mai strategic, mai flexibil si mai transparent".
Bugetul UE, cunoscut oficial sub numele de Cadrul Financiar Multianual (CFM), stabileste prioritatile politice ale Uniunii pentru anii urmatori si modul in care sunt alocate fondurile in diferite domenii.
In propunerea preliminara prezentata miercuri in Parlamentul European de catre comisarul european pentru buget, Piotr Serafin, cea mai mare parte a fondurilor - 865 de miliarde de euro - va merge catre un fond de parteneriat national si regional.
Alte 451 de miliarde de euro vor fi rezervate pentru investitii europene in tehnologii curate, digitalizare, biotehnologie, aparare, spatiu si securitate alimentara. Aproximativ 300 de miliarde de euro vor fi directionate catre sprijinirea fermierilor, care s-au aratat ingrijorati de posibile reduceri ale subventiilor.
Pana la 100 de miliarde de euro (116 miliarde de dolari) vor fi alocate special pentru Ucraina, la peste trei ani de la invazia pe scara larga a Rusiei. "Este un angajament pe termen lung pentru reconstructia si redresarea Ucrainei", a declarat Serafin.
Bugetul UE este finantat in mare parte prin contributiile statelor membre. Germania, ca cea mai mare economie a blocului, contribuie de obicei cu aproape un sfert din fonduri.
Totusi, potrivit proiectului prezentat miercuri, cresterea propusa ar putea fi finantata partial prin surse noi de venit, cum ar fi o taxa aplicata companiilor mari cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro anual sau printr-o cota din taxele nationale pe tutun.
Proiectul de buget va constitui acum baza negocierilor dintre Comisia Europeana, Parlamentul European si statele membre - negocieri care se anunta indelungate si tensionate.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
17.07.2025, 00:07