![]() |
30.04.2025, 14:11 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat oficial ca va face demersuri la nivel international pentru modificarea reglementarilor internationale privind comunicatiile prin satelit dupa teste derulate cu succes, in premiera la nivel global, alaturi de SpaceX - compania lui Elon Musk si Ministerul Apararii Nationale si a mandatului primit de la premierul Marcel Ciolacu.
"Ca urmare a mandatului primit din partea Prim-Ministrului Romaniei, ANCOM va analiza si promova activ revizuirea reglementarilor internationale curente referitoare la limitele EPFD in grupurile de lucru ale forurilor internationale de decizie. Modificarea acestor limite va permite utilizarea mai eficienta a spectrului radio si va deschide calea pentru dezvoltarea noilor tehnologii si servicii de comunicatii prin satelit pentru toate companiile din lume care ofera astfel de servicii (SpaceX, Eutelsat/OneWeb, Amazon etc.)", conform ANCOM.
Premierul Marcel Ciolacu a anuntat marti printr-o postare in limba engleza publicata doar pe reteaua sociala X ca a mandatat autoritatea de reglementare a pietei de telecom (ANCOM), sa promoveze "activ" revizuirea reglementarilor internationale in materie de comunicatii prin sateliti ca urmare a rezultatelor "pozitive" ale testelor realizate in Romania de SpaceX - compania miliardarului american impreuna cu Ministerul Apararii si ANCOM.
"In lumina rezultatelor pozitive ale primelor teste efectute la nivel mondial realizate de SpaceX in Romania. Guvernul Romaniei suporta pe deplin dezvoltarea noilor tehnologii satelitare NGSO si a mandatat ANCOM sa analizeze si sa promoveze activ revizuirea reglementarilor internationale curente", a scris Ciolacu.
SpaceX sustine ca modificarea standardelor ar putea duce la o crestere de 8 ori a capacitatii de comunicatii a fiecarui satelit, ceea ce ar duce la o imbunatatire "dramatica" a calitatii serviciilor si a acoperirii.
Conform datelor din industrie SpaceX este cel mai avansat jucator global in testele privind noile standarde.
In trecut mai multe detalii despre subiect au fost comunicate de vicepresedintele ANCOM Pavel Popescu, care a si oferit initial in premiera detalii despre subiect. El scria in urma cu sase luni pe reteaua LinkedIN: "Da, confirmam! Suntem mandri sa anuntam ca Romania este prima si singura tara din lume care desfasoara studii privind reformarea regulilor EPFD, impreuna cu #ANCOM, SpaceX si Ministerul Apararii Nationale.
Miza este competitivitatea globala in noua economie spatiala si viitorul comunicatiilor satelitare".
Ce a mai comunicat ANCOM
"La ultima Conferinta Mondiala a Radiocomunicatiilor (WRC-23), s-a subliniat faptul ca limitele de densitate agregata a fluxului de putere echivalenta (EPFD) au fost elaborate si convenite in urma cu 25 de ani si ca sistemele NGSO, care functioneaza in anumite benzi de frecvente, sunt restrictionate sa indeplineasca aceste limite pentru a se asigura ca nu provoaca interferente prejudiciabile retelelor GSO. In acest cadru, Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT) a fost mandatata sa efectueze studii tehnice privind posibilitatea modificarii limitelor EPFD si sa prezinte rezultatele peste 4 ani, in cadrul urmatoarei conferinte WRC, fara implicatii in zona de reglementare.
In urma testului desfasurat in Romania de catre compania americana SpaceX, care va prezenta concluziile sale in cadrul reuniunilor UIT la nivel international, ANCOM va sustine activ, prin contributia sa, procesul de actualizare a reglementarilor privind utilizarea eficienta si sigura a spectrului radio pentru comunicatiile prin satelit.
Acest test-pilot a reprezentat o premiera pentru Romania si pentru intreaga lume si un exemplu de colaborare eficienta intre autoritate si industrie. Testul a demonstrat ca sistemele moderne de comunicatii prin satelit pot coexista cu infrastructura existenta, facilitand astfel dezvoltarea de noi servicii atat in Romania, cat si la nivel international.
Toate aceste masuri vor incuraja dezvoltarea accelerata a acestor tehnologii, cu beneficii pentru cetateni si pentru industrie:
¬ Internet accesibil: zonele rurale vor beneficia de conexiuni de internet prin satelit mai rapide. ¬ Egalitate digitala: decalajul urban-rural se va reduce, imbunatatind calitatea vietii cetatenilor. ¬ Neutralitate: decizia sprijina toti operatorii NGSO, atragand investitii variate. ¬ Comunicatii neintrerupte in cazul situatiilor de urgenta."
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
30.04.2025, 17:41