×

Eveniment

Cat de jos se mai poate duce industria Romaniei, sectorul care inseamna 20% din PIB? Sectorul...

Cat de jos se mai poate duce industria Romaniei, sectorul care inseamna 20% din PIB? Sectorul industrial face aproape 20% din PIB si scaderea din industria prelucratoare explica, intr-o oarecare masura, cvasistagnarea economica din primul trimestru din 2024

21.05.2024, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Industria Romaniei a continuat sa scada in primele trei luni din an cu 2,7%.

Economia Romaniei a crescut cu numai 0,1% in primele trei luni din 2024 prin comparatie cu aceleasi trei luni din anul precedent, arata primul set de date de la Institutul National de Statistica (INS). Primele date detaliate despre evolutia economiei vor veni la inceputul lui iunie, asadar pana la acea data singurele indicii sunt in seriile de date lunare. Or, pe datele din acest moment, evolutia sub asteptari a economiei a venit din zona constructiilor, care inseamna 8% din PIB si din zona industriei, care inseamna 20% din economie.

Ce se intampla in acest sector, de vreme ce, practic, in 2024 scade pentru al cincilea an la rand?

"Acest indicator, din punctul meu de vedere, ar trebui corelat cu exporturile de materii prime si cu importurile de produse finite, pentru ca, daca ma intrebati pe mine, acolo situatia e mult mai tragica. Exportam materii prime, evident neprelucrate, si importam produse finite", raspunde Marcel Vulpoi, profesor la ASE si fondatorul companiei de contabilitate Vulpoi & Toader Management.

In ultimii ani, industria Romaniei a fost in recesiune si a scazut constant, atat ca pondere in PIB, cat si ca volum de productie. Este o problema de competitivitate, mai ales cu companiile din regiune, este de parere Radu Ciobanu, profesor la Academia de Studii Economice din Bucuresti. De asemenea, adauga el, sectorul industrial din Romania are nevoie si de ajutorul guvernului pentru a fi competitiv. "Diminuarea competitivitatii industriilor din Romania, prin comparatie cu aceleasi industrii din Europa Centrala si de Est, este principala problema, in opinia mea. Totodata, industriile din Romania trebuie si sprijinite de guvern tocmai prin tot ce inseamna infrastructura care trebuie creata, astfel incat aceste industrii sa poata veni in piata europeana la preturi competitive. Asa industria ar putea fi un motor pentru PIB si pentru cresterea acestuia in viitorul apropiat si nu o frana", spune Radu Ciobanu.

Industria, un sector care a scazut de la 25% pondere in PIB in 2017 la sub 20% din PIB la sfarsitul anului trecut, nu poate decat sa traga in jos intreaga economie atunci cand nu performeaza. Cu toate acestea, unele companii industriale au inregistrat an de an cresteri ale afacerilor, ale cotei de piata si ale investitiilor, in ultimii ani.

Altele, insa, si-au incetat activitatea sau au inchis unitati de productie. In contextul economic general, pierderile din sectorul industrial au fost mai semnificative decat cresterile, astfel incat productia industriala a tarii a fost in scadere si a afectat negativ exporturile in sectoarele unde s-a consemnat scadere.

ZF va dezbate pe larg subiectul industriei Romaniei in cadrul conferintei anuale ZF Reindustrializarea Romaniei, care va avea loc pe 27 mai in Bucuresti. Lideri din industria romaneasca impreuna cu reprezentanti ai guvernului si ai mediului academic vor dezbate in cadrul discutiilor evolutia sectorului industrial si perspectivele de viitor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare