![]() |
17.07.2025, 22:44 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Ungaria si banca nationala maghiara au facut in ultimii ani eforturi considerabile pentru a achizitiona aur. Rezervele de metal pretios ale acestei tari est-europene au ajuns astfel sa fie printre cele mai mari din Europa daca sunt raportate la numarul de locuitori.
Sunt mari oricum si sunt motiv de mandrie nationala. Cu toate acestea, nu tot aurul Ungariei este pastrat Budapesta. Iar pe cel de acasa, maghiarii nu-l pot admira, scrie Daily News Hungary.
In urma unor achizitii majore de aur efectuate in ultimii ani, rezervele totale de metal pretios ale Ungariei au crescut la 110 tone. Dar doar o parte din acestea sunt de fapt depozitate in seifurile Bancii Nationale.
Mai exact, doar 94,73 tone sunt usor accesibile, in timp ce restul de 15,5 tone sunt pastrate mult mai departe, la Londra, in seifurile Bancii Angliei. Unul din primele lucruri pe care noul presedinte al bancii centrale, Mihaly Varga, om de incredere al premierului Viktor Orban, le-a facut cand si-a ocupat postul a fost sa ordone un audit al rezervelor de aur pentru a confirma integritatea acestora. Controlul a gasit ca aurul pastrat in Ungaria este in stare perfecta.
"Importanta rezervelor de aur ale unei tari consta in stabilitatea valorii: pe langa mentinerea stabilitatii sistemului financiar, aurul joaca un rol si in intarirea increderii investitorilor", a aratat banca centrala maghiara. Aurul natiunii maghiare a fost vandut dupa caderea comunismului. Factorii de decizie politica de la acea vreme credeau ca aurul isi pierduse importanta monetara si au decis sa reduca la minim rezervele bancii centrale.
Drept urmare, rezervele au scazut de la 46 de tone la doar 3,1 tone. Simultan, s-a decis ca aurul ramas sa fie depozitat in seifurile Bancii Angliei. Ungaria a inceput sa-si reconstruiasca rezervele de aur in 2018.
De atunci, acestea au crescut de la 3,1 tone la 110 tone. Drept urmare, cantitatea de aur pe cap de locuitor din rezerva Ungariei a urcat la 0,37 uncii. Aurul nu determina valoarea forintului tiparit. La inceputul secolului al XX-lea, banii aveau nevoie de reprezentare in aur.
De exemplu, 1 forint valora 0,0757575 grame de aur cand a fost introdus, in 1946. Ungaria a renuntat la standardul aur la inceputul erei comuniste, cu economia planificata centralizat, in anii 1950.
Intreaga rezerva de aur a Ungariei a parasit tara in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand oficialii bancii nationale au decis sa evacueze rezervele.
Au fost incarcate 33 de tone de aur in sute de lazi care au fost transportate la Spital am Pyhrn, in Austria, in ceea ce a devenit cunoscut ca "trenul aurului". Aurul a fost in cele din urma confiscat de fortele americane si a ramas in custodia SUA pana pe 6 august 1946. Revenirea metalului in tara a contribuit la stabilizarea forintului nou introdus in aceeasi luna. Cu toata insemnatatea istorica, publicul nu poate fotografia sau filma rezervele de aur ale Ungariei.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.