![]() |
17.07.2025, 22:43 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Nou buget pe termen lung pentru UE propus de Comisia Europeana este descris de creatorii lui ca strategic, urias si cel mai ambitios si impune taxe noi pe marile corporatii, pe deseuri si pe viciu. Vizand si un punct nevralgic, reformeaza alocarile pentru agricultura. Polonia il primeste cu bratele deschise deoarece se considera cel mai mare beneficiar. Germania il respinge ca inacceptabil.
Ungaria se opune pentru ca ar favoriza Ucraina in dauna subventiilor pentru statele membre. Dar Ungaria are oricum problemele cu accesul la finantare UE deoarece nu respecta principul statului de drept. Iar planurile Comisiei pentru bugetul nou conditioneaza platile de respectarea statului de drept, ceea ce ar reprezenta o noua lovitura pentru guvernul de la Budapesta.
Cu reactii atat de diferite, este clar ca din noul buget al UE, cu fonduri de 2.000 miliarde euro si gandit pentru perioada 2028-2034, unii au de castigat, iar altii de pierdut. Urmeaza o batalie a orgoliilor si intereselor. Capabilitatile financiare ale UE depind de acest plan de buget, conceput pentru vremuri in care Uniunea pune un accent crescut pe autonomie, reindustrializare, aparare si recuperarea decalajelor de productivitate si din tehnologie cu celelalte mari puteri economice ale lumii.
Noul cadru de finantare pe termen lung pentru UE iese in evidenta nu doar prin marime, depasind cu 636 miliarde euro cadrul curent, ci si prin schimbari de structura. Vor fi comasate programele pentru agricultura si pentru cheltuieli regionale, pana acum separate, in planuri nationale specifice pentru fiecare stat in parte, explica Euractiv.
De asemenea, va fi creat un Fond European pentru Competitivitate de peste 410 miliarde euro pentru ajutarea industriilor cu probleme, care ar trebui sa stimuleze inovarea si cercetarea (banii pentru cercetare s-ar dubla). Acesta este destinat sa mobilizeze capital privat pentru a maximiza efectul banilor publici. Bugetul ca intreg va fi echivalent cu 1,26% din venitul national brut al blocului comunitar, fata de 1,13% pentru cadrul de finantare actual, a spus presedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care si-a descris proiectul ca fiind "cel mai abitios, mai strategic, mai flexibil, mai transparent".
"Investim mai mult in capacitatea noastra de a raspunde si in independenta noastra", a precizat ea. Ca o inovatie, Politica Agricola Comuna (PAC) si Politica de Coeziune, care timp de decenii au consumat fiecare cate o treime din bugetul blocului comunitar prin acordarea de subventii fermierilor si de fonduri de dezvoltare regiunilor mai sarace ale Europei prin intermediul a aproximativ 500 de scheme de finantare separate, ar trebui combinate in doar 27 de "planuri de parteneriat nationale si regionale", a declarat comisarul pentru buget Piotr Serafin. Planurile insumeaza impreuna 865 miliarde euro, adica aproape jumatate din bugetul total - un megafond.
Un mult laudat Fond de Competitivitate (ECF), care va incerca sa "atraga" sute de miliarde de euro din investitii private in sectoare strategice, va ingloba prin fuziuni pana la 12 initiative distincte pentru a consolida industriile UE aflate in dificultate si pentru a evita ca blocul sa ramana si mai mult in urma Chinei si a SUA, a adaugat el. Pe de alta parte, in bugetul record agricultura va avea o pondere mai redusa, dar CE insista ca fermierii vor primi la fel de multi bani, dupa cum a observat Euronews. In noul superfond unic pentru agricultura si dezvoltarea regiunilor sarace, banii pentru CAP sunt "intarcuiti, ceea ce inseamna ca o suma fixa va fi protejata de realocari.
Este vorba de ajutoare de pana la 300 miliarde euro. Insa de data aceasta nu mai este vorba doar de istoricele plati directe, grosul CAP, ci si de initiative cofinantate destinate pana acum dezvoltarii rurale. Suma include, de asemenea, o plasa de siguranta de 6,3 miliarde euro, dubland la 900 milioane euro rezerva agricola creata in 2021 pentru a face fata fluctuatiilor pietei. Insa, numeric, bugetul pentru CAP pentru perioada 2028-2034 este mai mic decat cel anterior.
Diferiti experti in politica agricola care au discutat cu Euronews estimeaza ca, ajustata la inflatie, noua propunere reprezinta o reducere de 20% pana la 30% in termeni reali a cheltuielilor agricole ale UE. Un alt pilon al proiectului de buget prezentat de presedinta CE sunt 200 miliarde euro pentru actiunile externe ale UE - Europa Globala -, din care 100 miliarde euro sunt pentru Ucraina.
Fondurile pentru aparare cresc de cinci ori. Conform propunerii, UE ar intensifica dramatic sprijinul pentru modernizarea retelelor de electricitate ale blocului comunitar pentru a reduce preturile la energie. Mecanismul pentru interconectarea Europei, un fond care poate fi utilizat pentru modernizarea infrastructurii si investitii in noi tehnologii, va inregistra o crestere a bugetului sau pentru energie de la doar 6 miliarde euro la 30 miliarde euro.
In plus, retelele vor putea accesa Fondul pentru Competitivitate in incercarea de a reduce risipa si facturile pentru industrie si gospodarii. Desi contributiile directe din partea statelor membre vor acoperi cea mai mare parte a bugetului, presedinta CE a propus noi taxe la nivelul UE pe deseurile electrice, produsele din tutun si veniturile marilor corporatii, pentru a permite Comisiei sa obtina venituri suplimentare pe cont propriu.
Guvernul Germaniei considera bugetul propus de CE ca fiind inacceptabil deoarece prevede majorari de fonduri in vremuri in care statele membre se chinuie sa-si consolideze bugetele nationale. Polonia, insa, se considera cel mai mare beneficiar deoarece bugetul majoreaza cheltuielile in domeniile prioritare pentru aceasta tara - securitate, coeziune, agricultura si inovatie. De altfel, in general statele est-europene sunt considerate castigatoare ale propunerilor pentru viitorul buget UE.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.