×

Accesează
contul existent

Banci si asigurari

Cea mai mare diferenta fata de ultima ajustare fiscala din 2010: companiile locale au un grad mult...

Cea mai mare diferenta fata de ultima ajustare fiscala din 2010: companiile locale au un grad mult mai mic de indatorare, in timp ce bancile au un raport credite/depozite de 68%. Ce spun Adrian Codirlasu - CFA, Dragos Cabat, economist si Aurelian Dochia, analist economic

04.07.2025, 09:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Adrian Codirlasu, presedinte CFA: Conditiile de risc tin de starea economiei. Cand sunt mai riscanti debitorii? Cand este recesiune. Taxele pot avea impact asupra capacitatii sau riscului debitorilor ¬ Dragos Cabat, economist: Tehnic vorbind, depinde in ce masura majorarea de TVA se va vedea in preturile pe care le vor cere companiile sau daca vor gestiona aceasta crestere de TVA prin scaderea profitului ¬ Aurelian Dochia, analist economic: S-ar putea ca in urmatoarele luni sa vedem reajustari in materie de consum, o reducere a consumului, schimbarea consumului de la o categorie de produse la altele si veniturile populatiei vor fi mai mici ¬ In ultimii 15 ani, raportul credite/depozite a ajuns de la 128%, la 68%, ceea ce inseamna un surplus considerabil de lichiditate. Pachetul de masuri anuntat de guvern vine cu o crestere a taxei suplimentare pentru banci de la 2% la 4%, care se va mentine inclusiv anul viitor, desi initial era prevazuta o reducere la 1%, dar intrebarea care se pune este, in afara de aceasta taxa directa, care va fi impactul cresterii TVA pentru banci, avand in vedere efectul pe care il va avea asupra economiei, populatiei, companiilor. Cea mai mare diferenta fata de ultima ajustare fiscala, din 2010, este ca firmele au un grad mult mai mic de indatorare, iar acum contextul global nu este de criza economica si scadere economica ca atunci, ba chiar bancile au ajuns cu raportul credite/depozite la 68% in luna mai 2025, de la peste 120% in urma cu 15 ani, ceea ce inseamna ca bancile inca stau pe bani. Dragos Cabat, economist, a explicat pentru ZF ca in ciuda unui deficit bugetar si un deficit de cont curent aproape similar cu nivelul pe care Romania il avea in 2010, nu vom ajunge la situatia de atunci. "Companiile locale au un grad mult mai mic de indatorare acum fata de 2010. Nu vom mai ajunge la situatia de atunci, chiar daca suntem cam la acelasi deficit bugetar si deficit de cont curent. Atunci a fost la nivel mondial o perioada de criza economica si scadere economica puternica, dar acum suntem doar noi de vina".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare