![]() |
02.07.2025, 09:06 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
In ianuarie 2025 erau 325.000 de elevi cu burse de merit, la fel ca in 2022. Chiar Ministerul Educatiei a publicat cifra ieri, pe site-ul propriu.
Bursele de merit acordate elevilor din Romania au fost gaselnita de la care au pornit toate discutiile publice din jurul "redimensionarii" (nu a fost numit taierii) bugetului anual alocat pentru plata lor.
"Au crescut spectaculos", s-au dat bani pentru merit si nu vedem o imbunatatire a rezultatelor la examene, a spus ministrul educatiei Daniel David.
Primele cifre, publicate chiar de Ministerul Educatiei arata ca nu exista nicio crestere spectaculoasa.
In ianuarie 2025 erau 325.000 de elevi cu bursa de merit, spune chiar Ministerul Educatiei in prezentarea unui studiu pe care l-a publicat ieri pe site-ul propriu. In anul scolar 2022, inainte ca legea Deca sa intre in vigoare erau 347.000 de elevi cu burse.
Exista o crestere a numarului care se vede in luna martie, dar ea vine din faptul ca pentru prima data din anul scolar 2023-2024 in sistemul de burse de merit au fost inclusi elevii de clasa a V-a, care primesc burse dupa rezultatele obtinute in primele doua module. Astfel ca numarul elevilor creste odata cu intrarea acestor copii in sfera burselor de merit. Baza de calcul din 2025 nu mai este aceiasi cu baza de calcul din 2022.
Daca ne raportam insa la aceiasi baza de calcul, bursele de merit, ca numar, nu ca valoare, sunt la acelasi nivel cu anul 2022. Au aparut bursele de rezilienta, cele tehnologice, cele pentru mame minore, dar bursele de merit sunt la un nivel constant la baza de elevi de gimnaziu (clasa a VI-a -clasa a VIII-a) si la liceu.
"Cei care fac o analiza a notelor vor constata o dinamica crescatoare peste pragul stabilit, imediat dupa ce au aparut bursele. Sigur, nu datorita efortului elevului, ci datorita reperului de bursa", spune si Ilie Bolojan, prim-ministru.
Notele care au crescut spectaculos, elevii care nu au depus mare efort, chiar un posibil blat intre elevi, profesori si parinti pentru note in ultimii doi ani de cand a crescut numarul burselor, toate au pornit de la o lipsa a cifrelor si a informatilor. O minciuna.
Inca de joia trecuta, cand a organizat o conferinta de presa, jurnalistii i-au cerut cifre lui Daniel David si eventuale studii de impact.
Singurele cifre au fost cele legate de bugetul total alocat burselor, care a ajuns in 2025 la 6,4 mld. lei fata de 1 mld. lei in 2022.
David a spus ca mentine bursele sociale, dar nu a spus si cate sunt si ce sume sunt alocate in acest an. Erau 156.000 in 2022 si 840.000 in ianuarie 2025, o cifra care apare pentru prima data intr-un studiu al Institutului de Stiinte ale Educatiei (ISE) :"Efectele burselor scolare asupra participarii elevilor la educatie - perceptii ale actorilor educationali".
Bursele sociale sunt singurele al caror numar a crescut spectaculos in ultimii trei ani si niciun oficial din educatie nu a explicat cum s-a intamplat acest salt.
Intreaga discutie cu uite meritul nu e meritul, ghidata de la varful Ministerului Educatiei are in spate ori lipsa de cunoastere a modului in care sunt acordate bursele, ori intentia de a nu pune pe masa si aceste cifre.
Ziarul Financiar a trimis de saptamana trecuta o lista cu cinci intrebari la Ministerul Educatiei in care cere cifre, dar inca nu a primit niciun raspuns. Cand il vom primi, il vom publica.
Din ce se vede insa acum, taierea burselor elevilor a fost stabilta cu mult inainte de a fi anuntata si ea nu are nicio legatura cu modul in care este definit meritul.
Se taie bugetul de burse pentru ca nu mai sunt bani. Ar fi fost un merit ca Daniel David sa isi asume un astfel de discurs fara a arunca zeci de declaratii in spatiul public cum s-a uitat la alte tari si a vazut cat este Romania de generoasa. Nu, nu este deloc generoasa cu copiii sai, aloca 6.200 de euro per elev fata de 14.000 cat este media in tarile OCDE, spre care tindem.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
04.07.2025, 00:06