×

Accesează
contul existent

Opinii

Cristian Vasile, cititor ZF: In opinia mea, un numar realist de bugetari se situeaza sub valoarea...

Cristian Vasile, cititor ZF: In opinia mea, un numar realist de bugetari se situeaza sub valoarea de 1 mil. Intrebarea este daca economia poate sa genereze minimum 300.000 de slujbe noi care sa preia surplusul de bugetari

13.07.2025, 11:19 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Masurile de austeritate ce urmeaza sa muste din veniturile fiecarui cetatean si anume cresterile de taxe, impozite si accize nu rezolva problemele structurale ale tarii. Vor avea un impact psihologic cu efecte devasatoare pe termen lung, de acceptare tacita la suprafata, iar la urmatoarele alegeri s-ar putea sa avem niste mari surprize, daca frustrarea ce se tot acumuleaza in societate si chiar furia nu sunt disipate cat mai rapid cu masuri corecte si realiste de reducere a cheltuielilor functionarii Statului.

Cat timp veniturile populatiei scad, fara a avea oficial o perioada clara de austeritate asumata la nivel de Guvern in care aceste masuri isi produc efectul, unii oameni (si nu putini) vor acumula tone de antipatie impotriva celor ce conduc tara.

Una din problemele de magnitudine sistemica cu care se confrunta Romania in ultimii 20 de ani, este reprezentata de numarul prea mare de bugetari aprox. 1,3 mil. raportat la numarul de salariati din sectorul privat.

Numarul de salariati din sectorul public cumulat cu cel din sectorul privat nu depaseste valoarea optimista de 4,7 mil. Prin urmare, ca si procent din total salariati, cei din sectorul bugetar reprezinta 27,66% iar valoarea salariilor platite de Stat in anul 2024 a fost de 164 miliarde lei. Anul trecut, salariul mediu lunar in sectorul public a fost de 10.512 lei brut sau 6.150 lei net.

In opinia mea, un numar realist de bugetari se situeaza sub valoarea de 1 mil. Ar trebui verificate schemele de personal din anii: 2004, 2008, 2012, 2016, 2020 si identificate sectoarele si motivele ce au determinat balonarea numarul de bugetari la 1,3 milioane.

Rezolvarea acestei probleme presupune definirea si asumarea la nivel de Guvern a unui proiect dificil cu masuri concrete, ce sa vizeze reducerea graduala in urmatorii 4..6 ani a numarului de salariati din sectorul public si mutarea lor in sectorul privat.

Ideea nu este doar sa concediezi salariatii si sa le acorzi salarii compensatorii. Banii se cheltuie, chiar si oamenii cumpatati au rate, facturi de platit, asigurarea traiului zilnic etc.

Pe langa salarii compensatorii acesti concetateni trebuie ajutati prin programe de recalificare sau de sprijin concret, sa fie integrati in mediul privat. Intrebarea este daca economia va fi capabila sa genereze minim 300.000 de slujbe noi in urmatorii ani si mai ales ce tip de locuri de munca va crea? Pentru ca, daca esti obisnuit cu munca de birou iar slujbele nou create presupun sa stii sa sudezi plus experienta in domeniu, nu cred ca ai sanse sa obtii acel job.

Daca se reuseste mutarea a 50.000 de salariati din sectorul public in sectorul privat, in anul urmator se marcheaza o economie de minim 6,3 miliarde de lei la buget.

Este un proiect infernal de dificil insa ar trebui inceput cumva, comunicat si asumat public si solidificat in linii mari pana in luna decembrie 2025.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare