×

Accesează
contul existent

Business international

Cum au decis chinezii sa vina la masa de negociere cu SUA: Teama de izolarea internationala....

Cum au decis chinezii sa vina la masa de negociere cu SUA: Teama de izolarea internationala. "Ambele parti incearca sa para dure, dar niciuna nu vrea sa fie responsabila pentru prabusirea economiei globale"

09.05.2025, 18:15 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Desi oficial, China a adoptat un ton sfidator in fata noilor tarife impuse de presedintele american Donald Trump luna trecuta, promovand imagini cu Mao Zedong si mesaje anti-imperialiste in mass-media de stat si pe retelele sociale, in culise, oficialii de la Beijing sunt din ce in ce mai ingrijorati, scrie Reuters.

Potrivit a trei surse apropiate guvernului chinez, impactul economic al tarifelor si riscul izolarii internationale, pe masura ce partenerii comerciali ai Chinei incep sa semneze acorduri bilaterale cu SUA, au determinat o reevaluare a pozitiei oficiale.

Acesti factori, combinati cu o atenuare a retoricii lui Trump si initiative diplomatice din partea Washingtonului, au convins Beijingul sa il trimita in Elvetia, in acest weekend, pe He Lifeng, vicepremier al Chinei, pentru discutii cu oficiali americani.

Ministerul chinez de externe a declarat pentru Reuters ca "opozitia ferma a Chinei fata de abuzul politicii americane este clara si constanta" si ca nu exista schimbari in aceasta pozitie.

Totodata, a acuzat Washingtonul ca a folosit fentanilul ca pretext "pentru un act tipic de intimidare, care submineaza serios dialogul si cooperarea in combaterea drogurilor".

Vineri, vice-ministrul de externe chinez, Hua Chunying, a afirmat ca Beijingul are "incredere deplina" in capacitatea sa de a gestiona relatiile comerciale cu SUA, adaugand ca abordarea administratiei Trump "nu este sustenabila".

Razboiul comercial dintre cele doua mari economii ale lumii, agravat de decizia lui Trump de a impune tarife si altor zeci de tari, a perturbat lanturile globale de aprovizionare, a generat volatilitate pe pietele financiare si a amplificat temerile privind o incetinire accentuata a cresterii economice globale.

De partea cealalta, restrictiile chineze privind exporturile de minerale esentiale au afectat aprovizionarea SUA cu materiale critice pentru industria de armament, electronice si bunuri de consum.

In plus, popularitatea lui Trump este in scadere, inclusiv din cauza modului in care gestioneaza politica comerciala si economia.

Atmosfera tensionata dinaintea negocierilor de la Geneva evidentiaza lipsa de incredere reciproca si diferentele majore de stil diplomatic dintre echipa lui Trump si autoritatile chineze, ceea ce face probabila o serie de discutii prelungite si dificile.

"Ambele parti incearca sa para dure, dar niciuna nu vrea sa fie responsabila pentru prabusirea economiei globale", a declarat Scott Kennedy, expert in afaceri chineze la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale din Washington.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare