![]() |
23.07.2025, 00:05 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Economia mondiala face fata majorarii istorice a tarifelor din acest an, dand dovada de o trasatura neasteptata: rezilienta, scrie The Wall Street Journal.
In fata nesigurantei extreme, companiile si gospodariile i-au surprins pe economisti cu capacitatea lor de a se proteja, in asteptarea unei imagini clare despre unde se va ajunge cu tarifele.
Producatorii din intreaga lume si-au devansat achizitiile si si-au redirectionat bunurile cu destinatia SUA prin alte tari care sunt supuse unor tarife mai mici. In marea lor majoritate, gospodariile si businessurile au continuat sa cheltuie si sa investeasca in pofida nesigurantei, spun analistii.
Economia mondiala a avansat cu o rata anuala de 2,4% in prima jumatate a acestui an, in jurul trendului sau pe termen mai lung, potrivit JPMorgan.
Comertul este efervescent, pietele de actiuni de pe ambele parti ale Atlanticului si-au revenit la niveluri record, iar perspectivele de crestere din Europa pana in Asia sunt revizuite in sus.
Investitiile, rata de ocupare a fortei de munca in sectorul manufacturier, cheltuielile si activitatea generala au rezistat la nivel global, potrivit Goldman Sachs.
In parte, companiile beneficiaza de pe urma reflexelor invatate si schimbarilor facute in timpul pandemiei. Guverne din SUA pana in Germania au dat de asemenea drumul la cheltuieli, un factor ce sustine increderea.
Unele businessuri isi fac probabil stocuri acum asteptandu-se ca tarifele sa fie mai mari pe viitor, arata Angel Talavera, economist la Oxford Economics.
Reactia politica impotriva globalizarii a convins de asemenea multe companii internationale sa se bazeze pe productie locala pentru a-si deservi principalele piete de export. Multe spun ca tarifele au evidentiat importanta unor astfel de planuri.
La nivel mondial, volumele comertului cu marfuri au depasit asteptarile pe primele trei luni ale anului, crescand cu 5,3% fata de perioada similara din 2024.
OMC si-a revizuit recent estimarea privitoare la comertul cu bunuri din 2025 la o crestere de 0,1%, de la una care viza un declin de 0,2%.
In Europa, industria manufacturiera a continuat sa inregistreze o imbunatatire in ultimele luni.
"Ne asteptam ca acumularea de bunuri si impactul tarifelor sa afecteze exporturile zonei euro, insa nu este clar ca declinul va fi pe cat de dramatic se anticipa", arata Adrian Prettejohn, economist la Capital Economics.
Nici chiar in cazul Chinei, pe care presedintele Trump o vizeaza in primul rand, tumultul tarifelor nu a fost pe cat de perturbator se anticipase.
In SUA, avutia neta a gospodariilor ramane ridicata dupa standarde istorice ca procent din veniturile disponibile, permitand probabil consumatorilor sa continue sa cheltuie in pofida preturilor mai mari.
Aceasta rezilienta a permis unor exportatori catre SUA sa transfere o parte a costurilor legate de tarife catre clienti.
Marjele ridicate de profit ale companiilor americane sugereaza ca acestea sunt capabile sa suporte o parte din costurile majorate de tarife. Drept urmare, impactul negativ al tarifelor asupra conditiilor de pe piata muncii si cresterii economice ar putea fi mai limitat, potrivit Susanei Collins presedinta Fed Boston.
Cu siguranta, rezilienta comertului ar putea slabi pe masura ce firmele isi incetinesc achizitiile in lunile urmatoare, spun economistii.
Aceasta rezistenta a economiei mondiale pare de asemenea sa fi incurajat administratia Trump sa faca presiuni pentru tarife si mai ridicate. Iar unii economisti spun ca este posibil ca socul sa apara cu intarziere.
"Probabil oamenii chiar s-au asteptat la unele efecte mai imediate", arata Marcus Noland, vicepresedinte executiv la Peterson Institute for International Economics din Washington. Brexitul, cu un efect negativ cumulativ in timp ar putea fi o buna analogie, potrivit acestuia.
Nivelul tarifelor conteaza de asemenea. Un tarif uniform de 10% pe toate importurile SUA ar putea avea un efect economic neglijabil, in timp ce rate de 30% sau 50% ar putea fi mai problematice, arata Noland.
Presedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen avertiza recent ca astfel de niveluri ar putea duce la o inghetare a comertului dintre UE si SUA.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
23.07.2025, 16:38