×

Accesează
contul existent

Business international

Economia SUA si cea a Chinei rezista in razboiul comercial global. Piata americana a muncii...

Economia SUA si cea a Chinei rezista in razboiul comercial global. Piata americana a muncii continua sa creeze joburi intr-un ritm sanatos, in timp ce exporturile chinezesti stabilesc recorduri

14.07.2025, 22:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Asa cum a sfidat dobanzile mari in vremea inflatiei record, economia americana sfideaza acum provocarile create de razboiul comercial pornit de presedintele Donald Trump impotriva lumii si continua sa se tina bine. Dar la fel face si economia Chinei, cu exporturi peste asteptari. Aceasta inseamna ca spectrul unei recesiuni a economiei globale sau al unei incetiniri periculoase este inca departe.

Economia americana, cea mai mare din lume, creeaza locuri de munca intr-un ritm sanatos. Luna iunie a adus 147.000 de posturi noi, cu mult peste asteptari. De asemenea, si rata somajului s-a retras usor, la 4,1%. Numarul cererilor de somaj orbiteaza in jurul minimului istoric. Exista si semnale ca impulsul se va domoli, angajarile din sectorul privat incetinind. Totusi, pe baza acestor date, cei mai multi analisti apreciaza ca economia americana continua sa impresioneze prin rezistenta la vanturile potrivnice si sfideaza prognozele sumbre.

Semne ca economia continua sa fie puternica pot fi vazute pana si in cel mai riscant colt al pietei obligatiunilor. Bondurile cu yielduri ridicate, emise de companii pe care ratingurile nu le recomanda pentru investitii, sunt la mare cautare. Aceasta arata ca investitorii nu vad probleme pentru aceste afaceri. Obligatiunile din categoriile junk sunt mai riscante, dar pot aduce profituri mai mari, de aici si yieldurile mari. Datele de la DataTrek Research spun ca spreadurile - diferenta - dintre yieldurile obligatiunilor junk platite investitorilor si referintele, cum ar fi yieldurile bonurilor de Trezorerie, sunt reduse, ceea ce sugereaza ca pietele sunt calme chiar daca asupra economiei si afacerilor amaricane planeaza posibilitatea ca taxele de import cu care presedintele Trump ameninta partenerii comerciali ai SUA sa creeze inflatie, afectand negativ cresterea economica. Daca investitorii ar fi fost ingrijorati, yieldurile ar fi crescut, noteaza Business Insider. Iar investitorii in datorii corporate sunt de regula mai prudenti decat cei de pe bursele de capital.

Exista si motive de ingrijorare care vin din alta parte. Politico scrie ca economia pierde muncitori straini din cauza politicilor de descurajare a imigratiei. Publicatia da exemplul fermelor mici din California, carora le este din ce in ce mai greu sa gaseasca muncitori. USA Today noteaza, de asemenea, riscurile create de politicile privitoare la imigratie, dar si taxele vamale, care vor frana consumul. "Furtuna" va lovi economia in a doua jumatate a anului. Cu toate acestea, tot USA Today a remarcat ca unii economisti au redus probabilitatea ca SUA sa intre in recesiune anul acesta de la 50% la 35%. Sansele vor creste daca Trump isi inaspreste politicile vamale.

Mai multe detalii pe www.zf.ro

The Economist recunoaste ca dinamica economiei americane este una uimitoare, chiar si sub povara taxelor vamale. Adversarul economic al SUA, China, cu care Trump pare sa fi ajuns la un armistitiu, probabil ca a incetinit in trimestrul doi, de la 5,4% la 5,1% in ritm anual, potrivit unui sondaj local efectuat in randul mai multor economisti, dar si al unuia al Bloomberg. Unii cred ca avansul lasa cresterea economica pe traiectoria urmarita de guvern.

Tinta este o expansiune de 5% anul acesta. Zhang Xiaoyan, profesor la Universitatea Tsinghua, a explicat pentru China Daily ca economia creste ajutata de politicile de stimulare implementate din toamna, de rezistenta pietei interne si de avansul rapid al inovatiilor tehnologice, un exemplu fiind modelul AI Deep-Seek. Bloomberg scrie ca depasirea tintei in trimestrul doi reduce nevoia ca guvernul sa vina cu masuri de stimulare mai agresive. Cresterea a primit un impuls de la exporturile puternice, care au depasit asteptarile in iunie multumita livrarilor robuste pe pietele non-americane.

Saltul exporturilor a fost de aproape 6% fata de luna iunie a anului trecut, arata datele vamale. Analistii intervievati de Reuters se asteptau la o crestere de 5%. Importurile au urcat cu 1,1%. Exporturile catre SUA au coborat pentru a treia luna la rand. Declinul din iunie a fost de peste 16%, insa a fost mai mic decat cel din luna anterioara, de 34%. Exporturile catre Uniunea Europeana s-au majorat cu 7,6%. Livrarile calculate pentru prima jumatate a anului au fost cu aproape 6% mai mari. China a iesit din haosul comercial cu exporturi si surplus record, concluzioneaza Bloomberg.

Surplusul din primul semestru s-a situat la 586 miliarde dolari. Fabricile si exportatorii chinezi au reusit sa contrabalanseze pierderile de pe piata americana cu comenzi mai mari pe celelalte piete. "Comertul Chinei a rezistat presiunilor si a progresat in prima jumatate a anului", spune Wang Lingjun, oficial de top la agentia vamala chineza. "Dar trebuie sa notam ca unilateralismul si protectionismul sunt in ascensiune la nivel global, iar mediul extern devine mai complex, mai intunecat si mai nesigur."

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare