×

Accesează
contul existent

Burse

Emisiunea de titluri de stat Fidelis pentru luna mai atrage subscrieri de 1,2 mld. lei, cea mai...

Emisiunea de titluri de stat Fidelis pentru luna mai atrage subscrieri de 1,2 mld. lei, cea mai slaba participare din ultimii trei ani

16.05.2025, 16:38 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Cea mai recenta emisiune de titluri de stat Fidelis, derulata de Ministerul Finantelor din 9 mai si pana pe 16 mai, la dobanzi de pana la 7,8% pe an in lei si 6,25% pe an in euro intr-un context politic complicat, a avut cea mai slaba participare a investitorilor din septembrie 2022 incoace, arata datele agregate de ZF de la bvb.ro.

Iar asta, cel mai probabil, din doua motive: perspectivele economice si faptul ca investitorii asteapta mai multe claritate, in timp ce alti investitori se asteapta probabil la dobanzi mai bune la urmatoarea emisiune, programata pentru iunie.

"Valoarea mai mica a subscrierilor fata de ultima editie (aprilie 2025) nu ar trebui sa surprinda pe nimeni, avand in vedere evolutia din ultima saptamana a cursului valutar RON/EUR, precum si a dobanzilor bancare. Probabil ca investitorii au preferat sa astepte editia din luna iunie sau sa indrepte o parte din bani catre bursa, pentru a incerca sa profite de volatilitatea din aceste zile de tranzactionare", spune Marcel Murgoci, director de tranzac]ionare Estinvest.

Csturile de finantare ale statului roman au crescut puternic in ultima perioada pe fondul tulburarii politice, ceea ce inseamna ca sunt sanse mari ca la urmatoarea emisiune Fidelis dobanzile sa fie superioare celor de acum.

Ca de exemplu pe 10 ani costurile de finantare ale statului au spart saptamana trecuta pragul de 8% pe an iar la un moment curba randamentelor s-a inversat, adica dobanzile pe termen scurt au fost mai mari ca cele pe termen lung, ceea ce indica asteptari pesimiste cu privire la economie.

Fidelis a debutat in februarie cu un ritm de subscriere lunar. Atunci statul a atras 4,3 mld. lei. In martie subscrierile au fost de 2,2 mld. lei iar in aprilie de 1,3 mld. lei. Cu alte cuvinte luna mai este a treia luna consecutiva cu scaderi ale valorii subscrierilor insa analistii considera ca acest lucru s-ar putea schimba la urmatoarea emisiune. Aceste titluri sunt neimpozabile, atat la tranzactionare, cat si din castigul din dobanzi.

Subscrierile in lei arata in felul urmator: 75 mil. lei pentru transa donatorilor de sange cu scadenta mai 2026 si dobanda de 7,75% pe an; 430 mil. lei pe transa in lei cu scadenta mai 2026 si dobanda de 6,75% pe an; 68 mil. lei pe cea cu scadenta in mai 2028 si dobanda de 7,4% pe an si 46 mil. lei pentru cea din 2030 cu dobanda de 7,8% pe an.

In euro subscrierile au fost de 68 mil. euro pentru transa cu scadenta in 2027 si dobanda de 3,85% si de 45 mil. euro pentru cea in 2032 si dobanda de 6,25% pe an.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare