×

Accesează
contul existent

Zf 24

Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului BNR: Ancora cursului de schimb - multiple perspective...

Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului BNR: Ancora cursului de schimb - multiple perspective pentru o analiza adecvata

14.07.2025, 15:22 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Cursul valutar sau cursul de schimb al monedei nationale este o tema care a starnit multe pasiuni, si asta nu de azi, de ieri. In tara noastra, poate mai mult decat in alte tari care au trecut prin traumele economiei de comanda, posibil si pentru faptul ca Banca Nationala a avut de multi ani o politica de evitare a fluctuatiilor ample ale leului. Asa cum se va vedea din acest articol, aceasta politica nu a insemnat insa ca ne-am indepartat de la valorile fundamentale, ci doar ca, prin interventii specifice, cursul leului a fost relativ mai stabil decat al monedelor altor tari din regiune. Vecinii nostri bulgari au evitat indirect problema cursului valutar: dupa ce au trecut prin hiperinflatie in 1996-1997, iesirea din criza au realizat-o prin trecerea la consiliu monetar - o procedura destul de traumatizanta pentru populatie si care, practic, elimina orice marja de manevra pentru politica monetara. De atunci incoace, leva a avut un curs fix fata de marca germana, iar apoi fata de euro, iar anul viitor Bulgaria va intra in zona euro - incununarea unei lungi perioade in care autoritatile din tara vecina au urmat politici prudente.

Mai multe alte tari din regiune au trecut la euro (Slovacia, Slovenia, Croatia, tarile baltice). In afara zonei euro mai raman, intre tarile fost comuniste, doar Cehia, Polonia, Romania si Ungaria. Dintre acestea, numai Romania a inregistrat perioade mai lungi de oscilatii modeste ale cursului valutar (graficul nr. 1). Dar, in toate tarile, cursul valutar a fost determinat de piata. El nu este vreodata expresia cursurilor afisate de operatori, ci arata tranzactiile efective, vanzari si cumparari, pe baza carora bancile centrale calculeaza statistic o medie si publica nivelul cursului din ziua respectiva.

Chiar daca politicile fiecarei banci centrale sunt diferite, rezultatul fiecarei zile nu este o abatere de la rezultatul tranzactiilor din ziua respectiva. Pe perioade mai lungi, piata se regleaza in functie de datele fiecarei economii. Astfel, pe ansamblul perioadei 2020-2025, coroana ceha s-a apreciat fata de euro, zlotul polonez are fluctuatii in jurul aceleiasi paritati din 2020, leul s-a depreciat cu peste 5% (urmare inclusiv episodului de tensiune pe piata, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale din mai 2025), iar forintul ungar a pierdut mai mult de 20% din valoare. Deci, cu variatii mai ample sau mai putin ample, monedele tarilor din regiune au urmat datele fundamentale din economiile respective: performanta net mai buna in Cehia si Polonia, in curs de degradare in Romania si cea mai slaba in Ungaria, care plateste pretul unei lungi perioade de politici "iliberale", in raspar cu regulile economiei de piata. In treacat fie spus, rezultatele proaste ale politicilor urmate la Budapesta nu ii clintesc pe "suveranistii" romani din frenetica lor admiratie fata de politicile "iliberale" falimentare. Ei nu au nevoie de fapte; au un scenariu al lor, care este independent de realitate.

Optiunea de politica monetara a BNR pentru un control mai strans al cursului valutar a pornit si de la nevoia mentinerii unei ancore macroeconomice, in conditiile in care atat deficitul bugetar, cat si efectul sau imediat, presiunile inflationiste, nu joaca eficient acest rol. Dupa parerea mea, in adoptarea acestei conduite o radacina psihologica s-ar putea regasi si in lunga perioada din anii '90 in care cursul valutar nu si-a putut gasi echilibrul, lasand urme traumatice chiar si pentru cetateanul de rand. Si in ziua de azi mai vad titluri prin presa: "leul a trecut un nou prag psihologic" sau "cursul leului se prabuseste" - cand, de fapt, "prabusirea" era de la 4,97 lei/euro, la 4,98 lei/euro, adica 0,2%.

De cate ori apar momente de tensiune macroeconomica, rasar si opinii, nu putine, care sustin ca leul ar fi supraevaluat, cu valori de la cateva procente, la 10%, iar unii nu se sfiesc sa prezica o depreciere de chiar 20%, daca nu mai mult. Uneori, opiniile legate de supraevaluarea leului se bazeaza pe diferiti indicatori (unii vor fi discutati mai jos), alteori sunt doar rodul fanteziei, as zice chiar al neintelegerii conexiunilor dintre cursul valutar si alte variabile din economie. Pentru a nu mai spune ca, ori dincotro am privi, cursul valutar este fix la intersectia dintre cerere si oferta pe piata. Restul sunt speculatii. Acest articol urmareste sa arate ca multipli factori influenteaza traiectoria cursului valutar, iar nivelul din fiecare moment este, de fapt, rodul intersectiei tuturor acestora.

Cititi opinia integrala pe opiniibnr.ro.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare