×

Accesează
contul existent

Banci si asigurari

Excesul de lichiditate pe piata interbancara in primele patru luni din 2025 a fost de aproape 30...

Excesul de lichiditate pe piata interbancara in primele patru luni din 2025 a fost de aproape 30 mld. lei, medie zilnica, dar dupa turul 1 al alegerilor prezidentiale a coborat abrupt in prima parte a lunii mai, sub 10 mld. lei. Cum arata graficul prezentat de guvernatorul BNR ce indica scaderea puternica a lichiditatii interbancare in criza politica

22.05.2025, 08:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Estimarile unor bancheri legate de interventiile BNR pentru a apara leul au fost apropiate de realitate, dupa cum a indicat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, el adaugand ca "usor au fost chiar subevaluate iesirile de capital si interventiile bancii centrale" ¬ Analistii de la Erste au estimat ca BNR a cheltuit probabil circa 6 mld. euro din rezervele sale valutare pentru a sustine leul ¬ Pe masura ce BNR a intervenit pentru a sustine leul, lichiditatea interbancara s-a restrans. Anul 2025 a inceput cu un surplus de lichiditate, in primele patru luni excesul de lichiditate pe piata interbancara fiind de 28,6 mld. lei, medie zilnica. Iar in contextul persistentei excesului de lichiditate din piata interbancara, indicele ROBOR la 3 luni, referinta pentru creditele in lei (corporate si retail de dinainte de mai 2019) cu dobanda variabila, a fost stabil, preponderent pe palierul de 5,90%-5,94%. Apoi, tensiunile politice de dupa anuntarea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidentiale au bulversat pietele valutara si monetara. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a vorbit recent despre momentele dificile prin care a trecut Romania, dand detatii nestiute despre cresterea cursului valutar, a dobanzilor si a costului de finantare a statului din cauza tensiunilor politice legate de alegerile prezidentiale din prima parte a lunii mai. Guvernatorul BNR a prezentat, printre altele, si un grafic care indica scaderea puternica a lichiditatii interbancare in perioada tensiunilor politice din prima parte a lunii mai. "Acest grafic a fost obtinut cu greu de la directia de politica monetara. Este vorba despre multe operatiuni interne", a marturisit Isarescu, adaugand ca "trebuie spus adevarul". In prima parte a lunii mai a existat o presiune puternica pe piata valutara, iesiri mari de capital, istorice, iar BNR a intervenit pentru a apara cursul, lichiditatea interbancara restrangandu-se. Cand banca centrala vinde valuta, se restrange astfel lichiditatea in lei din piata si cresc dobanzile. Cursul valutar a depasit 5 lei/euro, urcand la peste 5,12 lei/euro. Si pe piata interbancara ROBOR la 3 luni a trecut de 7%.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare