![]() |
04.07.2025, 12:30 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
"Deficitul bugetar de 9 % din PIB inregistrat anul trecut, agravat de o incetinire a procesului decizional pe fondul ciclului electoral si de avertismentele repetate ale agentiilor de rating de credit, a aratat clar ca Romania trebuie sa puna in aplicare masuri corective semnificative. Pachetul fiscal propus recent ar putea contribui la reducerea deficitului catre tinta de 7-8% din PIB pentru acest an si anul urmator. Din aceasta perspectiva, este un pas in directia cea buna, care poate reduce riscul unei retrogradari a ratingului de catre agentiile de rating la categoria "junk" - un rezultat care ar declansa o vanzare de obligatiuni romanesti si ar creste costurile de imprumut pentru tara", spune Divo Pulitika, membru in Consiliul de Administratie Intercapital ETF Croatia, administrator cu active de circa 120 mil. euro si cu fonduri listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Cu toate acestea, detalii importante raman neclare si exista doua surse principale de risc. In primul rand, exista adesea un decalaj intre propunerile initiale si ceea ce se adopta in cele din urma, in special intr-un mediu sensibil din punct de vedere politic. In al doilea rand, aceste masuri par sa fie pe termen scurt - un raspuns de urgenta necesar, dar putin probabil sa abordeze dezechilibrele structurale care genereaza deficitul, continua el.
Sustenabilitatea bugetara depinde nu numai de venituri, ci si de cresterea economica.
"Desi masurile de maximizare a veniturilor, cum ar fi cresterea TVA sau a impozitelor pe bunurile imobiliare, pot contribui la reducerea decalajului pe termen scurt, acestea risca sa reduca consumul si sa incetineasca cresterea PIB-ului in timp. O traiectorie mai durabila ar implica reforme care sa creasca productivitatea economica: imbunatatirea eficientei sectorului public, atragerea investitiilor si promovarea unui mediu de afaceri mai competitiv".
Acestea sunt mai dificil de pus in aplicare din punct de vedere politic, deoarece implica adesea costuri pe termen scurt pentru castiguri pe termen mai lung. Din perspectiva investitorilor, am dori, de asemenea, sa vedem conditii de concurenta mai echitabile - in special in domenii precum impozitarea dividendelor. De exemplu, fondurile nationale de investitii din Romania au fost scutite de impozitul pe dividende, in timp ce fondurile straine nu au fost scutite - o abordare care se indeparteaza de normele UE, in care fondurile romanesti care investesc in strainatate beneficiaza de acelasi tratament fiscal ca si cele locale.
"Pe scurt, urgenta situatiei a necesitat o actiune decisiva, iar aceste masuri pot oferi o usurare pe termen scurt. Cu toate acestea, succesul lor pe termen lung va depinde de punerea lor in aplicare si de faptul daca acestea vor fi completate in cele din urma de reforme structurale mai ample, menite sa consolideze rezistenta si productivitatea economiei romanesti.
Cititi mai multe aici :
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
04.07.2025, 15:11