![]() |
04.07.2025, 18:25 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Furnizorul de electricitate Restart Energy One, aflat in procedura de concordat preventiv, urmeaza sa plateasca 5,6 milioane de lei catre investitorii care detin obligatiuni de 16,4 mil. lei si 3,35 mil. euro, adica un total de de 33 mil. lei, conform planului de restructurare depus la Tribunalul Timis si analizat de ZF.
Suma reprezinta 17% din valoarea totala a creantei izvorate din emisiunile de obligatiuni, ceea ce implica o reducere semnificativa a valorii recuperabile pentru detinatori.
"In legatura cu emisiunile de obligatiuni pe care compania le-a contractat in anul 2021 si anul 2024, planul prevedere distribuirii catre obligatari in suma totala de 5.616.285,50 lei (suma obtinuta prin aplicarea cotei de distribuire de 17% la creanta totala din emisiunea de obligatiuni de 33.036.973,55 lei)", se arata in planul de restructurare.
"De asemenea, pentru sumele prevazute la plata s-a luat in considerare calcularea si plata cuponului anual conform memorandumurilor de tranzactionare, si anume: Pentru emisiunea de obligatiuni din anul 2021 suma de plata prin plan va fi in valoarea de 2.781.404,00 lei. Pentru aceasta suma se va calcula un cupon anual, cu plata semestriala, in procent de 9%. Pentru emisiunea de obligatiuni din anul 2024 suma de plata prin plan va fi in valoarea de 2.834.881,50 lei. Pentru aceasta suma se va calcula un cupon anual, cu plata semestriala, in procent de 9,50%".
Restart Energy are listata o emisiune de obligatiuni de 16,4 mil. lei la o dobanda de 9%. Emisiune a fost listata pe 21 aprilie 2021 cu scadenta 9 februarire 2026. Cealalta emisiune - de 3,3 mil euro din vara lui 2024 - la o dobanda 9,5% pe an pe 5 ani - nu a fost listata.
"Suplimentar, emisiunea de obligatiuni din 2021, ce avea ca scadenta anul 2026, va fi prevazuta spre achitare conform programului de plata, data scadentei prevazuta in memorandumului de tranzactionare nefiind data de rascumparare a obligatiunilor. Emisiunea de obligatiuni din 2024, cu scadenta in iunie 2029, se va achita de asemenea conform programului de plata, data scadentei prevazuta in memorandumului de tranzactionare nefiind data de rascumparare a obligatiunilor".
Creditorii ale caror creante izvorasc din obligatiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt considerati aceia care detineau obligatiunile la data de 25.04.2025, data deschiderii procedurii de concordat preventiv. Avand in vedere faptul ca obligatiunile sunt tranzactionate pe piata bursiera, platile ce urmeaza a fi efectuate catre detinatorii acestora se vor realiza in conformitate cu lista actualizata a detinatorilor de obligatiuni, existenta in evidentele Depozitarului Central la data fiecarei plati.
Pe 17 aprilie Restart Energy a anuntat ca a intrat in concordat prevenit. Restart Energy a raportat in 2023 afaceri de 320 mil. lei cu un profit net de 16 mil. lei. Datoriile erau de 140 mil. lei.
Prin concordat preventiv, compania cere protectie fata de creditori si incearca sa-si restructureze datoriile ca sa evite insolventa.
Concordatul este o solutie legala de restructurare care permite continuarea activitatii si negocierea unui plan de redresare cu creditorii. "Este cea mai rapida procedura de redresare juridica. Consideram aceasta masura esentiala pentru redresarea companiei si protejarea intereselor tuturor partilor implicate. Restart Energy One SA ramane angajata in furnizarea de solutii verzi, responsabile si digitalizate pentru clientii sai. Cererea pentru procedura de concordat preventiv a fost depusa la Tribunalul Timis. Vom reveni cu detalii dupa solutionarea acesteia".
Anuntul a venit la doua saptamani dupa ce Bursa de la Bucuresti a oprit de la tranzactionare obligatiunile companie, in contextul unei operatiuni desfasurata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Timisoara intr-un dosar penal privind savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, folosire cu rea credinta a bunurilor societatii, in folos propriu si spalare a banilor.
Pe 2 aprilie Restart Energy a anuntat la bvb.ro ca : "Dorim sa precizam ca Restart Energy One SA nu are cunostinta sa fie implicata intr-o investigatie sau cercetare oficiala a DIICOT. Societatea isi desfasoara operatiunile zilnice in mod normal. Compania recunoaste importanta asigurarii continuitatii activitatii si mentinerii increderii tuturor partilor interesate. In acest sens, actionarii sai - atat cei romani, cat si cei straini - sunt activ implicati in discutii privind masurile necesare pentru minimizarea impactului asupra activitatii operationale si pentru asigurarea stabilitatii si continuitatii companiei pe termen lung. Restart Energy One SA ramane concentrata pe gestionarea eficienta a contextului actual, adoptand o abordare responsabila pentru a minimiza orice efecte asupra activitatilor sale si pentru a-si indeplini angajamentele fata de parteneri, investitori si clienti".
Presa a scris atunci ca potrivit unor surse, printre cei vizati de perchezitiile DIICOT sunt si Armand-Doru Domuta si Renato-Flaviu Doicaru, fondatorii Restart Energy.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
04.07.2025, 18:40