![]() |
30.04.2025, 15:05 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Desi doar 32% dintre companiile din Romania considera extinderea pe pietele internationale o prioritate strategica, un procent impresionant, de 82%, dintre lideri afirma ca organizatiile lor planuiesc sa se extinda intr-o noua tara in urmatorii cinci ani.
Germania se afla pe primul loc in preferintele acestora, urmata de tari precum Ungaria, Italia, Olanda, Elvetia si SUA, potrivit celei mai recente editii a barometrului C-suite al Forvis Mazars, parteneriatul international de audit, taxe si consultanta, care reflecta opiniile a peste 1.700 de lideri C-suite din mai mult de 35 de tari si teritorii.
"Expansiunea internationala continua sa fie una dintre principalele prioritati strategice ale companiilor din Romania. Viziunea pe termen lung este incurajatoare, deoarece reflecta faptul ca majoritatea companiilor nu reactioneaza doar la presiunile pietei, ci planifica activ dezvoltarea transfrontaliera" spune Dino Ebneter, Country Managing Partner, Forvis Mazars in Romania.
El aminteste ca locatia strategica a Romaniei, accesul la piata Uniunii Europene si forta de munca tot mai calificata ofera o baza solida pentru companiile care urmaresc sa se extinda international.
"Urmatorul pas este transformarea ambitiei in actiune, sustinuta de expertiza locala, adaptabilitate culturala si o planificare strategica solida", adauga Dino Ebneter.
Totusi in ciuda intentiilor ambitioase, companiile se confrunta cu provocari semnificative in procesul de extindere internationala. Printre acestea se numara asigurarea unei forte de munca locale (59%) si intelegerea reglementarilor specifice fiecarei piete (54%). Totodata, stabilirea unor lanturi de aprovizionare locale si adaptarea produselor sau serviciilor pentru noile piete sunt alte aspecte importante de luat in considerare.
In ceea ce priveste estimarile de crestere in 2025, analiza Forvis Mazars indica faptul ca 90% dintre liderii C-suite din Romania au o perspectiva pozitiva. Insa in ciuda acestui optimism, liderii romani raman constienti de provocarile care pot impiedica progresul: cresterea concurentei (36%), noile reglementari (28%) si tensiunile sau instabilitatea politica (28%).
Pe langa aceste provocari interne, tendintele externe vor influenta decisiv mediul de afaceri: cresterea concurentei (48%) este principalul factor extern, urmat de tendintele economice (36%) si energetice (34%), care raman, de asemenea, aspecte esentiale de luat in considerare.
Acest lucru marcheaza o schimbare fata de 2023, cand liderii romani considerau preturile si lipsa resurselor energetice (61%) drept principale amenintari. In prezent, cresterea concurentei devine factorul predominant, o tendinta reflectata atat la nivel regional, cat si global.
In Romania, principalele prioritati strategice se concentreaza pe sustenabilitate, expansiune internationala si transformarea IT/tehnologica a organizatiilor. Un procent semnificativ de 46% dintre companii acorda prioritate sustenabilitatii, recunoscand importanta tot mai mare a responsabilitatii fata de mediu. Expansiunea internationala urmeaza indeaproape, 32% dintre organizatii concentrandu-se pe extinderea activitatii dincolo de Romania. In paralel, 28% dintre afaceri sunt dedicate transformarii IT/tehnologice, cu scopul de a spori eficienta si inovatia intr-un mediu digital in continua schimbare.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
30.04.2025, 17:40