×

Accesează
contul existent

Companii

Grup Serban Holding, detinut de familia Serban din Bacau, intra pe piata oualor din 2026: "Ferma de...

Grup Serban Holding, detinut de familia Serban din Bacau, intra pe piata oualor din 2026: "Ferma de gaini este cel mai mare proiect pe care-l avem in implementare, de 11,5 mil. euro, din care 7,5 mil. euro fonduri nerambursabile de la Guvern"

23.05.2025, 17:42 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Grup Serban Holding, un grup de firme cu capital romanesc, fondat in Onesti in 1994 de Irina si Nicolae Serban, se afla in plina expansiune. In prezent, cel mai mare proiect de investitii al grupului este o ferma de gaini ouatoare, in valoare de 11,5 milioane de euro.

"Eram in masina cu baiatul nostru cel mare, Luca Serban, cand eu si sotul meu am aflat de Legea 227 din 2018, prin care se acorda 90% fonduri nerambursabile de la Guvern pentru proiectele de investitii. Eu si sotul am zis ca nu mai facem nimic cu statul, iar Luca a zis ca nu ne intelege de ce ne gandim la provocari, daca primim fonduri nerambursabile pentru 90% din proiect. El este promotorul acestui proiect - ferma de gaini ouatoare. Tinerii ne inspira si ne ajuta in luarea deciziilor de business", a spus Irina Serban, fondatoarea Grup Serban Holding, la evenimentul Ziua Investitorului, care a avut vineri, 23 mai, la Bacau.

Iulian Somitca, director de dezvoltare al Grup Serban Holding, a spus ca ferma de gaini ouatoare din localitatea Orbeni, ce cuprinde zece hale, este cel mai mare proiect de dezvoltare aflat in implementare in prezent. Valoarea proiectului este de 11,5 milioane de euro, din care 7,5 milioane sunt fonduri nerambursabile, proiectul fiind finantat de Ministerul Agriculturii.

"Speram sa fie functional incepand cu toamna aceasta. Vom avea 160.000 de gaini ouatoare si inca 40.000 vor fi tineret, pentru inlocuire. Capacitatea de productie este de 50 de milioane de oua pe an si ne adresam retailului", a mentionat executivul.

Spre comparatie, Toneli, cel mai mare jucator de pe piata locala, detinut de investitori libanezi, are o cota de piata de peste 30% si produce 500 de milioane de oua anual, de zece ori mai mare decat potentialul de productie al grupului din Bacau.

Grupul isi doreste sa vanda de oua in principiu sub brand propriu, dar nu exclude posibilitatea de a colabora cu retaileri si pentru marcile proprii.

Fermele vor fi populate incepand din luna noiembrie, iar ouale obtinute vor avea codul 2 si vor fi puse pe piata incepand cu anul 2026, fiind de la gaini crescute la sol. Gainile ouatoare vor fi ISA Brown si vin de la o ferma de parinti din Cehia.

Romania are peste 44 de milioane de pasari ouatoare, majoritatea in cele aproape 3 milioane de gospodarii, iar 10 milioane dintre acestea sunt destinate consumului industrial, conform Eurostat si INS. Cu 10 milioane de gaini ouatoare, Romania se afla pe locul opt in Uniunea Europeana intre jucatorii industriali. Romania produce 5,8 miliarde de oua intr-un an, conform datelor INS. Din aceasta cantitate, Nicolae Serban, fondatorul Grup Serban Holding, a spus ca circa 3,5 miliarde de oua ajung in comert, iar restul sunt produse si consumate de micii fermieri si gospodarii. Piata oualor de consum este estimata la 700-800 milioane euro.

In piata oualor, Romania are o pozitie foarte buna si chiar a inregistrat excedent in 2024. Exporturile de oua ale Romaniei s-au situat in 2024 la peste 53 de milioane de euro, potrivit datelor INS. Principalele piete de export au fost anul trecut Italia, Germania si Bulgaria. Importurile de oua au fost de 37 de milioane de euro in 2024. Astfel, Romania a avut un plus de 16 milioane de euro.

"Vom trimite oua unde va fi pretul cel mai mare, deci daca e la export, dam acolo. Avem capacitatea sa trimitem oriune", a mai spus Nicolae Serban.

Cu aceasta investitie, compania estimeaza ca va atinge pragul de rentabilitate atunci cand ferma va functiona la 75% din capacitate. Se preconizeaza ca aceasta va atinge capacitatea maxima in aproximativ 60 de saptamani, astfel ca, incepand din 2027, ferma va genera venituri si va avea un EBITDA solid, potrivit fondatorului.

In Uniunea Europeana exista peste 350 de milioane de gaini ouatoare. Acestea produc aproximativ 6,7 milioane de tone de oua in fiecare an. Turcia e cel mai mare crescator de gaini din Europa, cu un efectiv de pest 80 de milioane. Franta este al doilea cel mai mare crescator cu 58,5 de milioane, urmata de Germania cu 58,3 de milioane si ambele cu cota de piata de 15%, potrivit Eurostat. Uniunea Europeana este si cel mai mare exportator din lume, urmata de China si Iran.

Grup Serban Holding a avut in 2024 o cifra de afaceri de 600 de milioane de lei, in crestere cu 4% fata de anul precedent. EBITDA a fost de 67 de milioane de lei, in crestere cu 25% fata de anul 2023. Din acesta, profitul net a fost de 14,3 milioane de lei.

Grupul Serban Holding are o structura integrata si desfasoara activitati in agricultura, zootehnie, panificatie, patiserie-cofetarie, alimentatie publica si servicii de distributie si transport. In agribusiness, compania cultiva cereale si legume si face comert cu produse agricole. In zootehnie, detine ferme de bovine Angus si ovine Ile de France. Are capacitati proprii de productie pentru paine si produse de patiserie. Activeaza si in domeniul alimentatiei publice.

Grupul este format din urmatoarele companii: Grup Serban Holding, Interagroaliment, Ferma Avicola, Fabrica de Paine Serban, Serban Distributie, Fyn Invest Danmark, Luma Land, Moldavia Farms si Cooperativa Campuri Aurii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare