×

Accesează
contul existent

Burse

Investitorii mentin interesul pentru titlurile de stat, dar fara entuziasm: Fidelis de iulie se...

Investitorii mentin interesul pentru titlurile de stat, dar fara entuziasm: Fidelis de iulie se incheie cu subscrieri de 1,6 mld. lei

11.07.2025, 14:02 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Subscrierile pentru titluri de stat Fidelis, editia iulie 2025, s-au incheiat cu o valoare cumulata de 1,6 mld. lei, asemanatoare cu cea din sedinta precedenta, pe fondul unor dobanzi relative asemanatoare, ceea ce arata arata o plafonare a apetitului investitorilor. Subscrierile sunt insa sub valoarea record de 4,3 mld. lei din februarie, arata datele agregate de Ziarul Financiar.

Astfel, investitorii persoane fizice au alocat aproximativ 681 mil. lei pentru transa instrumentelor in moneda nationala si 192 mil. euro pentru cea in euro, arata datele agregate de ZF.

Cu alte cuvinte o valoare cumulata de 1,6 mld. lei pentru instrumente cu venit fix emise de Ministerul Finantelor la dobanzi care ajung si la 8,25% pe an in lei si 6,3% in euro.

Potrivit datelor agregate de ZF din platforma unei case de brokeraj subscrierile sunt urmatoarele: pe lei - 99 mil. lei pe 2 ani la 8,25% pe an pentru donatorii de sange, 385 mil. lei pe 2 doi ani la 7,25%, 68 mil. lei pe 4 ani la 7,7% pe an, 129 mil. lei pe 6 ani la 7,95% pe an. Pe euro situatia este in felul urmator: 6,3 mil. euro pe 2 ani la 4,4% pentru donatorii de sange, 60 mil. euro pe 2 ani la 3,4% pe an, 30 mil. euro pe 5 ani la 5,5% pe an, 95 mil. euro pe 7 ani la 6,3% pe an.

Oferta din iulie a inclus opt emisiuni - cate patru in lei si in euro - si a fost activa in perioada 4-11 iulie. A fost cea de-a 26-a editie Fidelis lansata de Ministerul Finantelor din vara anului 2020 pana in prezent.

In total, statul roman a atras aproximativ 53 miliarde de lei de la investitorii persoane fizice prin aceste oferte de titluri de stat listate la Bursa de Valori Bucuresti. Fidelis a devenit in ultimii ani un canal recurent de finantare a deficitului bugetar, dar si un reper pentru investitorii de retail care cauta alternative sigure la depozitele bancare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare