×

Accesează
contul existent

Banci si asigurari

Iulian Anghel, ZF. Alegerile au trecut, probleme au ramas. Cum reduci deficitul enorm de 9% din...

Iulian Anghel, ZF. Alegerile au trecut, probleme au ramas. Cum reduci deficitul enorm de 9% din PIB: majorezi taxele sau scazi cheltuielile? Si daca le scazi, tai salariile sau stopezi investitiile?

23.05.2025, 07:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Presedintele Nicusor Dan - al carui mandat a fost validat ieri de Curtea Constitutionala - a spus deja ca taxele nu vor fi majorate, iar reducerea deficitului se va petrece prin reducerea cheltuielilor statului ¬ Doar ca "reducerea cheltuielilor statului" inseamna, intre altele, salariile profesorilor, ale medicilor, inseamna investitiile in mediul rural sau urban ¬ Ce alegi? Orice alegere este dureroasa.

Daca Romania este in situatia de azi, asta s-a intamplat pentru ca cheltuielile au fost scapate de sub control. Asadar, observatia presedintelui ales, anume ca trebuie sa ne uitam la cheltuieli, este corecta, spune economistul Laurian Lungu.

Romania s-a angajat, in vremea guverului Ciolacu (PSD), in fata Comisiei Europene sa reduca deficitul bugetar la 7% in acest an.

Deficitul poate fi ajustat prin cresterea de venituri sau prin taieri de cheltuieli.

"Pot crede ca ajustarea nu poate fi facuta decat din ajustarea cheltuielilor. In opinia mea si prin calculele pe care l-am facut, ca economist, ajustarea, in viitorul apropiat poate insemna o crestere de 20% a veniturilor si o scadere de 80% a cheltuielilor (in cadrul proiectului de reducere cu 1% a deficitului - n. red.) ". Sa fim bine intelesi: Nu este vorba de o scadere cu 80% a cheltuielilor publice, ceea ce este imposibil, ci in cadrul acelui 1% din PIB de reducere a deficitului fata de care Romania s-a angajat in fata UE. Asadar: scaderea deficitului cu 1% poate veni din cresterea veniturilor cu 20% si din scaderea cheltuielilor cu 80%.

"Reducerea deficitului la 7% din PIB pentru acest an este posibila", spune economistul.

Reducerea deficitului, fara majorarea taxelor poate fi realizata prin "taxarea inversa" (o modalitate simplificata de plata a TVA - n. red.), spune Adrian Codirlasu, presedinte al CFA Romania. El reia, astfel, o idee veche a avocatului de businnes Gabriel Biris. Anume ca taxarea inversa va sugruma evaziunea. Si, mai spune Codirlasu: este ciudat ca, intr-o epoca a tehnologiei, statul permite platile cash intre companii.

"Pot intelege ca persoanele fizice pot face plati cash pentru ca nu toata lumea are un card bancar, dar sa acepti plati cash intre companii este inaceptabil. Iar aceste plati se fac pentru ca acolo se ascunde evaziunea fiscala."

Consilierul BNR, Eugen Radulescu, estima, recent, pe o retea de socializare, ca evaziunea fiscala, doar la TVA, este de doua miliarde de euro, anual. Aste o estimare modesta, pentru ca alte date din trecut o estima la 7 miliarde de euro.

Profesorul de economie Aurelian Dochia spune ca este greu de afirmat daca taxele vor creste sau nu. In acest moment. Si asta pentru ca toata lumea spune sa tai, dar de unde? Sa tai din salarii? Este imposibil. Ce-a papat lupul, bun papat ramane.

"Nu ai de unde sa tai acum. Sa optimizezi? Da, se poate. Dar asta dureaza ani de zile. Nu poti sa schimbi nimic de pe o zi pe alta. Poti vedea cheltuielile la nivel local. Poti schimba, dar pentru asta iti trebuie timp."

Sunt patru partide care, tehnic, vor intra in ecuatia guvernamentala. Fiecare cu asteptarile sale, cu promisiunile sale electorale. Presedintelui Republicii ii revine sarcina de a modera aceste asteptari.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare