×

Accesează
contul existent

Business Hi-Tech

Pentru industriile din Ungaria si Polinia, cerul nu mai este limita. Ungaria si 4IG incheie...

Pentru industriile din Ungaria si Polinia, cerul nu mai este limita. Ungaria si 4IG incheie acorduri de cooperare in domeniul spatial cu natiunile prietene, cum ar fi Kazahstan. In Ungaria se pun bazele viitorului industriei spatiale

17.07.2025, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Nava spatiala Dragon, dezvoltata de SpaceX, i-a adus in siguranta pe Pamant pe astronautul polonez Slawosz Uznanski-Wisniewski si pe cel maghiar Tibor Kapu din misiunea lor stiintifica de 18 zile de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS). Initiativa de a duce in spatiu astronautii diverselor natiuni ale lumii apartine companiei americane Axiom, care are printre clienti si oameni deosebit de bogati.

Pentru guvernele Poloniei si Ungariei, trimiterea unui cetatean de-al lor in spatiu si nu oriunde, ci la bordul ISS, este motiv de mandrie nationala si o dovada a relevantei tarilor lor in una dintre cele mai inovatoare industrii, industria spatiala. "Cerul nu mai este limita. Putem explora spatiul", a exclamat polonezul Uznanski-Wisniewski.

Dar Axiom a invitat sa participe la aceasta misiune sau la altele de acelasi fel mai multe tari din Europa de Est. Nu toate au raspuns pozitiv. Cerul, intr-adevar, nu mai este limita, ci banii. Ungaria si Polonia au platit catre Axiom pentru a-si trimite oamenii in cosmos cate 55 de milioane de euro. SpaceX este o companie privata care nu mai are nevoie de prezentare.

Concureaza deja cu succes cu programele spatiale ale celor mai puternice state din industrie. Axiom este si ea o companie privata. Guvernele de la Budapesta si de la Varsovia nu au stat pe ganduri cand li s-a oferit sansa de a-si trimite reprezentantii pe ISS.

Industria spatiala creste si creeaza concurenta. Ungaria si Polonia vor sa-si asigure un loc in echipele care conteaza. Pentru a-l trimite pe Tibor Kapu pe ISS, guvernul maghiar a creat in 2021 un program special numit "Un maghiar pe orbita (HUNOR)", evaluat la 99 milioane euro, costisitor si din cauza faptului ca efortul a fost in intregime maghiar.

Spre deosebire de astronautul maghiar, cel polonez a fost delegat de Agentia Spatiala Europeana sa participe la misiunea Axiom, poate si pentru ca Polonia contribuie mai mult la finantarea agentiei decat Ungaria - 44 milioane euro in 2022 fata de 21 milioane euro, noteaza Balkan Insight.

Din 2023, contributia Poloniei a crescut si mai mult. "Trimiterea unui om in spatiu este o realizare uriasa. Dovedeste ca tara este capabila sa efectueze cercetare in spatiu si sa dezvolte tehnologii de care poate beneficia viata de pe Pamant", a explicat Zsofia Biro, experta in politici spatiale. A avea o istorie spatiala - capacitatea de a trimite o persoana in spatiu - este vazuta ca o conditie prealabila pentru intrarea unei industrii pe piata mondiala, a precizat ea.

Ungaria nu se limiteaza doar la cercetarea in spatiu. Are o industrie spatiala incipienta concentrata in jurul companiei private 4iG, care in doar cativa ani si-a extins operatiunile in aparare si telecomunicatii cu ajutorul guvernului. 4iG are misiunea de a construi un ecosistem spatial si de aparare in Ungaria. Ca un semn al ambitiei sale, compania construieste un oras spatial (un centru industrial) in Martonvasar, la 30 kilometri de Budapesta, care incepand din 2026 ar trebui sa produca sateliti de dimensiuni medii pentru folosinta comerciala. 4iG nu s-a implicat in trimiterea lui Tibor Kapu in spatiu, insa detine o subsidiara, REMRED, care este furnizor pentru programe NASA si ESA, inclusiv de explorare a Lunii.

4iG este asteptata sa produca opt sateliti de observare terestra in Ungaria. Si avand in vedere expansiunea companiei in sectoare telecom din regiune si mai ales din Balkani, ambitiile devin evidente. Ceea ce-i lipseste este capacitatea de a lansa satelitii in spatiu. Sunt zvonuri ca Elon Musk, patronul SpaceX, ar vrea sa investeasca in orasul spatial din Martonvasar.

Pana atunci, Ungaria si 4iG incheie acorduri de cooperare in domeniul spatial cu natiunile prietene, cum ar fi Kazahstan. Iar in tara se pun bazele viitorului industriei spatiale. Recent, noua universitati, doua ministere si reteaua de cercetare nationala HUN-REN au semnat un acord pentru crearea unei retele pentru industria spatiala. In Polonia, sectorul spatial cuprinde peste 400 de companii si institute, scrie Rzeczpospolita.

Dintre ele, aproape 300 colaboreaza zilnic cu ESA, iar 150 participa direct la proiecte. Sectorul are aproape 15.000 de angajati. Contractele acordate de ESA companiilor poloneze depasesc 270 milioane euro. Aceasta este doar una din fetele monedei. Polonia inca nu are un program spatial national care sa defineasca prioritatile si directia de dezvoltare.

De asemenea, este o provocare si accesul la finantare pentru proiectele inovatoare. Totusi, companii poloneze precum Creotech Instruments, Scanway, KP Labs si SatRev implementeaza proiecte ample si interesante. Anul trecut, lansarea satelitului EagleEye, construit de Creotech cu participarea Scanway si a Centrului de Cercetare Spatiala al Academiei Poloneze de Stiinte, a fost un subiect fierbinte.

Este cel mai mare satelit din istoria Poloniei, construit de ingineri polonezi. Cantareste 55 kg, o greutate egala cu cea combinata a tuturor satelitilor polonezi construiti de la inceputul participarii companiilor poloneze la explorarea spatiului. Lansarea a avut succes, dar comunicarea cu satelitul s-a pierdut ulterior. ESA estimeaza ca fiecare euro investit in industria spatiala europeana aduce economiei pana la 5,5 euro, in functie de nivelul de dezvoltare a sectorului spatial din tara respectiva.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare