![]() |
20.05.2025, 00:07 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
¬ Analistii saluta reducerea riscului politic, spunand si ca retrogradarea ratingului suveran al Romaniei nu mai este un motiv major de ingrijorare deocamdata, victoria lui Nicusor Dan trebuind sa intareasca convingerea ca economia romaneasca va fi stabilizata ¬ Insa, tot analistii atentioneaza ca aceasta victorie este doar un prim pas din drumul lung si complicat pe care il are Romania de parcurs, avand in vedere ca trebuie desemnat un prim-ministru si format un nou guvern, care sa fie votat de Parlament. Iar ulterior executivul trebuie sa vina si cu un plan credibil de consolidare fiscala.
Pietele financiare au reactionat la rezultatul alegerilor prezidentiale din Romania, victoria lui Nicusor Dan aducand o calmare a tensiunilor vizibile anterior in perioada dintre cele doua tururi de alegeri. Pe piata valutara, cursul de referinta a scazut ieri cu 1,4%, spre 5,03 lei/euro, leul castigand teren, iar pe piata interbancara ROBOR la 3 luni a coborat sub 7,3%. Si costul de finantare al statului pe 10 ani a scazut abrupt la 7,4%, de la peste 8% anterior. Nicusor Dan (primarul Bucurestiului) a castigat alegerile prezidentiale cu circa 54% din voturi, in timp ce contracandidatul George Simion, liderul partidului de extrema dreapta Alianta pentru Unitatea Romanilor, a obtinut aproximativ 46% din voturi. Victoria decisiva a fost alimentata de cea mai mare prezenta la vot a romanilor din ultimii 30 de ani, de aproape 65%.
Nicusor Dan s-a angajat sa sprijine un guvern proeuropean si sa stabilizeze economia.
Chiar daca ingrijorarile s-au mai temperat odata cu acest rezultat, raman problemele legate de deficitul bugetar mare al Romaniei, care trebuie ajustat, si deficitul de cont curent semnificativ, intr-o economie care a franat puternic.
Analistii saluta reducerea riscului politic, spunand si ca retrogradarea ratingului suveran al Romaniei nu mai este un motiv major de ingrijorare, victoria lui Nicusor Dan trebuind sa intareasca convingerea ca economia romaneasca va fi stabilizata.
Insa, tot analistii atentioneaza in rapoartele lor ca aceasta victorie este doar un prim pas din drumul lung si complicat pe care il are Romania de parcurs, avand in vedere ca trebuie desemnat un prim-ministru si trebuie format un nou Guvern, care sa primeasca si votul Parlamentului. Iar ulterior executivul trebuie sa vina si cu un plan credibil de consolidare fiscala, care sa convinga inclusiv Comisia Europeana (cu care exista o intelegere a autoritatilor romane privind reducerea deficitului bugetar la 7% in anul 2025), dar sa convinga si investitorii straini si agentiile de rating.
Si BNR a atentionat saptamana trecuta, dupa sedinta de politica monetara, ca un pachet incredibil de consolidare bugetara este crucial, banca centrala recomandand si utilizarea la maximum a fondurilor europene.
Cursul de referinta anuntat ieri la pranz de BNR a fost de 5,0315 lei/euro, cu 1,41% sub nivelul de vineri. Anterior, cursul valutar anuntat de banca centrala depasise in 6 mai pentru prima data in istorie pragul de 5 lei/euro, dupa rezultatul primului tur al alegerilor prezidentiale si demisia Guvernului Ciolacu 2, iar moneda nationala a atins un nivel maxim fata de euro in data de 8 mai, cand cursul a urcat la 5,122 lei/euro.
Pe piata interbancara, indicele ROBOR la 3 luni a scazut ieri la 7,26%, de la nivelul de 7,39% cu cat a inchis saptamana trecuta, dupa cum indica datele BNR. ROBOR la 3 luni este folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele retail in lei contractate inainte de luna mai 2019, precum si pentru creditele curente ale companiilor in lei.
Si costurile de finantare ale statului pe 10 ani au scazut abrupt ieri spre 7,4%, fata de 8% vineri. Titlurile de stat cu scadenta la 10 ani erau cotate ieri cu o rata de referinta de 7,41% pe piata secundara, in coborare de la 8,01% vineri si maximul de 8,55% atins pe 8 mai, potrivit datelor BNR.
Analistii bancii americane JP Morgan mentioneaza intr-un raport ca victoria lui Nicusor Dan in alegerile prezidentiale din Romania reduce riscurile politice viitoare, amintind ca acesta este orientat spre reforma (dovedit ca primar al Bucurestiului) si vrea sa-l propuna pe Ilie Bolojan ca prim-ministru, care este, de asemenea, orientat spre reforma si are mai multa experienta decat Dan.
Retrogradarea ratingului Romaniei la un nivel nerecomandat investitiilor este acum mai putin probabila dupa acest rezultat al alegerilor, mai arata JP Morgan, atentionand insa ca nu este ceva de exclus urmand sa depinda de planurile fiscale pe termen mediu.
Referindu-se la piata valutara, JP Morgan spune ca "o devalorizare moderata este acum scenariul principal, probabilitatea unei deprecieri accentuate fiind substantial redusa", iar BNR va urmari sa mentina cursul leu/euro stabil in timp ce se formeaza un nou guvern, urmand sa reia ulterior deprecierea treptata. Previziunile JP Morgan pentru cursul valutar sunt de 5,10 lei/euro la final de T2/2025, 5,18 lei/euro la final de T3 si 5,25 lei/euro la finalul anului 2025, pentru c ain T1/2026 sa ajunga la 5,32 lei/euro.
"Procesul de formare a unei majoritatii ramane dificil, mai ales avand in vedere incertitudinea legata de conducerea PSD. In cel mai bun scenariu, un guvern ar putea format pana la jumatatea lunii iunie, iar un pachet fiscal ar putea fi, in cel mai bun scenariu, aprobat pana la sfarsitul lunii iunie", se arata in nota JP Morgan.
Nicio majoritate politica nu se poate forma fara PSD, dar nu este clar daca acest partid va fi in guvern sau va sprijini un guvern minoritar, aceasta optiune fiind instabila, sustine JP Morgan.
Si analistii de la grupul austriac Erste, care controleaza BCR in Romania, sustin ca Romania mai are un drum lung de parcurs, deoarece trebuie sa fie numit un nou prim-ministru, iar guvernul va trebui sa prezinte o consolidare fiscala credibila. "Pentru noul presedinte, numirea unui nou prim-ministru va fi o prioritate", noteaza Erste.
In viziunea analistilor austrieci victoria lui Dan in Romania poate aduce o oarecare relaxare a pietelor, cu o oarecare presiune de apreciere asupra cursului de schimb si scaderea randamentelor pe termen lung. "Saptamana trecuta, leul romanesc pare sa fi gasit un nou nivel de echilibru, deoarece EURRON a oscilat in jurul nivelului de 5,10, in timp ce randamentele pe termen lung erau aproape de 8,0. Victoria lui Dan ar trebui sa intareasca convingerea ca economia romaneasca va fi stabilizata", se mai mentioneaza in raportul Erste.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
20.05.2025, 00:07