×

Accesează
contul existent

Banci si asigurari

Prima conferinta a lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, dupa cresterea cursului si cresterea...

Prima conferinta a lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, dupa cresterea cursului si cresterea dobanzilor: Au fost iesiri de capital istorice. Nu numai ca am intervenit pentru stabilitatea cursului valutar, dar si pentru asigurarea platilor bugetare si plata pensiilor. Am avut o celula de criza aici la BNR la care a participat si ministrul Finantelor

20.05.2025, 11:34 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a spus astazi in prima conferinta dupa alegeri ca Romania a traversat una dintre cele mai dificile perioade dupa turul I al alegerilor prezidentiale.

"Nu numai ca am intervenit pentru pe piata valutara pentru stabilitatea cursului in aceste zile, dar s-a creat si o problema de lichiditate pe piata pe care a trebuit sa o rezolvam. Am avut o celula de criza aici la BNR la care a participat si ministrul Finantelor. Cursul sub 5 lei era imposibil de aparat. Noi nu am pierdut rezerva, cum se spune, ci am trecut de la rezerva in euro la rezerva in lei. S-a limitat deprecierea cursului. Au fost capitaluri speculative care au actionat. Am asigurat lichiditatea necesara pentru plati bugetare si pentru plata pensiilor", a spus Mugur Isarescu.

Ce a mai declarat guvernatorul BNR

¬ In luna mai am avut o presiune puternica pe piata valutara, iesiri mari de capital, as spune istoric, unele din cele mai mari. Nu au fost determinate de un singur element, a fost o avalansa de factori negativi. A inceput datorita tensiunilor si discursul public deseori agresiv din campania electorala. Apoi a fost rezultatul alegerilor, dar dupa a urmat demisia guvernului si mai ales semnalul de alarma dupa ce ministerul de Finante nu a reusit luni dupa alegeri sa absoarba bani din piata si a si anuntat acest lucru.

¬ Am asistat la iesiri masive de capital. Problema masiva nu au fost interventiile. BNR a intervenit si in ziua de dupa alegeri cu sume mari, chiar foarte mari. Cei care au citit platformele de tranzactionare au vazut ca o parte din interventiile noastre sunt facute indirect. Ne asteptam la diverse miscari de capital. Orice interventie scoate lichiditate in piata.

¬ Nu numai ca am intervenit. S-au creat probleme legate de lichiditatea din piata. Nu se poate apara si cursul si introduce si lichiditate in piata. In aceste conditii, cursul sub 5 lei este imposibil de aparat, nu datorita pierderii rezervei valutare, ca nu pierdem rezerva, ci schimbam o parte din rezerva cu lei - vindem valuta si cumparam lei din piata.

¬ Capitalul pleaca imediat ce aude de nationalizari si de confiscari.

¬ S-a creat o celula de criza alaturi de ministrul de Finante. S-a limitat deprecierea cursului. S-a asigurat si lichiditatea in piata pentru a se face platile bugetare, inclusiv platile de pensii. Cursul nu putea sa mai fie pastrat. Cred ca era mult mai rau ca el sa se fi rupt chiar in prag de turul 2 si mai ales intre timp sa fie dificultati si cu onorarea unor plati.

¬ De ce cursul a fost relativ stabil? A fost stabil din 2021, dar in acelasi timp rezervele au crescut la aproape 30 mld. euro, aproape ca s-au dublat. Cum putea sa fie cursul stabil si artificial daca noi am asigurat si finantarea unui deficit de cont curent? Cursul a fost curs de piata, singurul lucru pe care l-a facut BNR a fost sa evitam aprecierea cursului. Daca vanzarile din intrarile de capital le-am fi dus imediat in piata, ca si in 2008, cursul s-ar fi apreciat. Alte tari au o flotare mai libera a cursului, noi avem o flotare controlata.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare