×

Accesează
contul existent

Zf 24

Producatorii si importatorii de bauturi spirtoase avertizeaza ca majorarea accizei va indrepta...

Producatorii si importatorii de bauturi spirtoase avertizeaza ca majorarea accizei va indrepta consumatorii spre bauturi contrafacute, din spirt medicinal si alcool metilic: Industria bauturilor spirtoase genereaza aproximativ 46.000 de locuri de munca si a virat 1,22 mld.lei la bugetul de stat in 2024

04.07.2025, 13:53 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Producatorii si importatorii de bauturi spirtoase, reuniti in asociatia Spirits Romania, avertizeaza ca majorarea accizei va duce la inchiderea unor firme locale si va indrepta consumatorii spre bauturile contrafacute, din spirt medicinal si alcool metilic.

"Nu intelegem cum este posibil ca in contextul existentei unui program de crestere a accizelor fixat anul trecut in Codul Fiscal, sa ne trezim din nou la mijlocul exercitiului financiar 2025 cu o noua crestere majora a accizelor, de fiecare data explicatia fiind ca este nevoie de si mai multe fonduri la bugetul de stat. In ultimii doi ani acciza la bauturi spirtoase a crescut in patru perioade, iar acum se propune o noua crestere de acciza agregata de 24% intr-o perioada de doar 13 luni. Este o situatie de dezechilibru pe care noile masuri preconizate o vor accentua lovind o data in plus in cei care, de-a lungul anilor, s-au dovedit a fi cei mai semnificativi si importanti platitori", a spus Florin Radulescu, presedintele Spirits Romania.

In acest context Spirits Romania reaminteste ca, desi potrivit statisticilor oficiale spirtoasele reprezinta cea mai mica pondere in volumul total al consumului de alcool din Romania, datele ANAF arata ca industria bauturilor spirtoase a virat aproximativ 62% din totalul accizelor aplicate bauturilor alcoolice in 2024, contribuind cu 1,22 miliarde lei la bugetul de stat.

In industria bauturilor spirtoase sunt angrenate aproximativ 46.000 de locuri de munca directe si indirecte, acest sector contribuind anual la PIB cu o valoare adaugata de peste 850 milioane de euro.

Potrivit Spirits Romania, aproximativ 85% din consumul local de bauturi spirtoase este reprezentat de produse romanesti, care sunt mai ieftine, iar majorarea accizelor ii va pune pe producatorii locali in situatia de a-si inchide afacerile in timp ce importatorii vort fi, la randul lor, grav afectati.

Un sondaj realizat de ivox.ro la solicitarea Spirits Romania in octombrie 2024 arata ca o treime dintre romani admit ca au consumat bauturi alcoolice din surse necunoscute, iar dintre acestia, 20% au indicat pretul scazut drept principal motiv.

"Proliferarea pietei negre va genera un pericol major nu doar pentru securitatea economica a producatorilor locali, dar si pentru sanatatea fizica a consumatorilor care vor recurge la alcool medicinal, bauturi contrafacute sau produse fara controlul calitatii, ceea ce va presupune, pe termen mediu si lung, cheltuieli mai mari pentru sistemul de sanatate aflat deja sub presiune. O abordare mult mai eficienta ar fi combaterea evaziunii fiscale si a comertului cu produse contrafacute, pentru a asigura atat stabilitate fiscala, cat si protectia industriei romanesti", a adaugat Florin Radulescu.

Spirits reaminteste ca, in anul 2013, majorarea cu 42% a accizei a determinat in intervalul 2013-2014 o scadere a pietei fiscalizate a bauturilor spirtoase de 30%. In schimb, reducerea cu 30% a accizei in 2016 a avut ca rezultat in perioada 2016-2021 scaderea pietei nefiscalizate cu aproximativ 25% si dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au inregistrat 1,22 miliarde RON in anul 2024 pentru piata bauturilor spirtoase.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare