![]() |
08.07.2025, 18:12 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
De la data publicarii in Monitorul Oficial, contribuabilii vor avea la dispozitie circa doua saptamani pentru a implementa noutatile fiscale pentru care guvernul si-a asumat raspunderea in parlament. Astfel, vor trebui sa se adapteze rapid, in timp ce vor avea nevoie de clarificari suplimentare din partea Ministerului Finantelor. Noul pachet fiscal prevede, printre altele, cresterea cotei generale de TVA la 21%, o singura cota de TVA redusa de 11%, accize mai mari cu 10%, impozit pe dividende de 16%, impozit suplimentar de 4% pentru banci si contributii de sanatate extinse. Despre principalele implicatii ale pachetului de masuri fiscale au discutat in cadrul unui eveniment online Ruxandra Tarlescu, Partener, Liderul Departamentului de Taxe PwC Romania, Ionut Simion, Diana Coroaba si Adina Vizoli, Parteneri, PwC Romania.
Romania, pe trendul de crestere a fiscalitatii in ultimii ani
Ruxandra Tarlescu: Romania este pe trendul de crestere a fiscalitatii de cativa ani, urcand spre media UE, in conditiile in care mai avem mult de recuperat din decalajele economice. Si ne punem intrebarea daca nu cumva aceasta pierdere de atractivitate fiscala este prematura si va afecta climatul investitional si conditiile de crestere economica? Si daca da, se poate oare sa avem o noua runda de majorari in 2026, in cazul in care deficitul bugetar nu va scadea? Sper ca raspunsul sa fie nu, insa as aminti discutiile repetate de a introduce sistemul progresiv de impozitare a veniturilor persoanelor fizice. Stim ca nu este in vizor la acest moment, insa nu putem exclude ca in anii urmatori sa experimentam aceasta modificare.
Cel mai probabil legea cu masurile fiscale va fi publicata saptamana viitoare in Monitorul Oficial si, practic, vom avea la dispozitie alte doua saptamani pentru a implementa la nivelul companiilor modificarile care intra in vigoare de la 1 august. Asa cum suntem obisnuiti in cursul implementarii pot aparea unele provocari si va fi nevoie de clarificari din partea autoritatilor.
TVA, implicatii pentru firme, de la raft pana la facturile deja emise
Adina Vizoli: Modificarea cotelor de TVA va afecta activitatea tuturor contribuabililor, mai ales in cazul tranzactiilor in derulare. Este important ca fiecare contribuabil sa revizuiasca atent operatiunile curente, in special daca utilizeaza sisteme automatizate de facturare, pentru a evita erori in aplicarea noilor cote.
In sectorul alimentar, companiile trebuie sa isi analizeze portofoliul de produse si sa identifice impactul fiscal pe intreg lantul de aprovizionare.
Trebuie sa ne uitam foarte atent la acele modificari de ordin tehnic care au fost aduse cotelor reduse de TVA in acest sector. Spre exemplu, produsele alimentare finite cumparate la raft vor avea cota redusa de 11%, dar o parte dintre ingredientele necesare producerii acestora vor avea cota de 21%. Acest lucru va genera un impact semnificativ pentru agricultori, pentru producatorii din industria alimentara si pentru distribuitorii de materii prime pentru ca ramane deschisa intrebarea daca aplicarea cotei reduse va fi conditionata de calitatea de aliment sau de ingredient a produsului respectiv. Ce se intampla daca producatorii achizitioneaza produse cu cota de 21%, dar livreaza produsele finite cu 11%? Se va ajunge la pozitii de rambursare, controale de TVA, si, probabil, la prefinantari si intarzieri privind TVA-ul de la achizitie. In lipsa unor clarificari sau norme aplicabile pana la 1 august 2025, aplicarea cotei reduse in acest sector ar putea deveni dificila si ar putea crea perturbari in lantul de aprovizionare, pentru ca operatorii nu vor sti cu siguranta ce cota de TVA sa aplice, 11% sau 21%.
In sectorul HoReCa se mentine cota redusa la nivelul nou de 11% insa aceasta ar putea fi revizuita in octombrie, in functie de evolutia incasarilor, ceea ce necesita o monitorizare din partea operatorilor din domeniu.
Pentru tranzactiile in derulare, este esential sa fim foarte atenti la modul in care aplicam cota de TVA, mai ales in cazul avansurilor sau al reducerilor de pret acordate ulterior.
Trebuie retinut ca facturile emise dupa 1 august 2025 nu vor aplica automat noile cote de TVA. De fiecare data, trebuie analizata data operatiunii, deoarece aceasta determina cota de TVA aplicabila.
In cazul avansurilor deja facturate sau platite pentru bunuri sau servicii ce vor fi livrate dupa 1 august 2025, este necesara o regularizare la noua cota de TVA, chiar daca factura a fost emisa anterior.
Trebuie avute indeosebi in vedere operatiunile pentru care legislatia fiscala stabileste reguli specifice privind data livrarii sau prestarii, cum ar fi: inchirieri, utilitati, telecomunicatii, abonamente, pachete turistice deja contractate. In aceste cazuri, in functie de momentul in care se considera efectuata livrarea/prestarea, se va aplica fie cota veche, fie cea noua.
Pentru reducerile de pret acordate ulterior, cum ar fi un discount de volum pe tot anul 2025, se aplica cota de TVA valabila la momentul tranzactiei initiale, nu cea in vigoare la data reducerii. Asadar, orice regularizare trebuie corelata cu cota de TVA aplicata initial.
Este important ca sistemele informatice sa fie actualizate in mod corespunzator: implementarea noilor cote de TVA, generarea de coduri de taxa corecte, adaptarea caselor de marcat.
Un alt sector in care cresterea cotei de TVA are impact este cel imobiliar. Daca ati incheiat deja contracte sau intentionati sa le incheiati pana la sfarsitul lunii curente si livrarea locuintei se va face pana la 31 iulie 2025 si ati platit un avans de minimum 20%, atunci tranzactia va putea beneficia in continuare de cota redusa de 9%. In schimb, pentru toate operatiunile noi, incepand cu 1 august 2025, nu va mai conta nici suprafata, nici plafonul, toate locuintele vor fi taxate cu cota standard de 21%.
Cotele efective de impozitare pentru banci ajung pana la 87% in 2026
Diana Coroaba: Bancile vor datora un impozit suplimentar pe cifra de afaceri de 4% pentru veniturile realizate intre 1 iulie si 31 decembrie 2025, iar din anul viitor 4% pe toate veniturile. Exista o exceptie pentru bancile cu cota de piata inregistrata in anul 2024 sub 0,2%, pentru care se aplica cota de 2% atat in anul 2025 cat si in anul 2026. Cota de piata va fi calculata ca ponderea activelor nete ale bancii in total active nete ale sectorului bancar. Din 32 de banci existente la 1 ianuarie 2025, doar 10 -11 banci se califica pentru impozitul de 2%, acestea fiind fie banci de nisa fie sucursale bancare cu activitate limitata in Romania.
Acest impozit suplimentar va impacta semnificativ profitabilitatea bancilor, intrucat impozitul este o cheltuiala nedeductibila la calcul impozitului pe profit. Daca in anul 2024, cota efectiva de impozitare pentru sectorul bancar a fost de 23%.
Pentru bancile cu cota de piata de peste 0,2%, in anul 2025, ca urmare a cresterii cotei la 4%, pentru jumatate de an, cota efectiva de impozitare creste in medie la 29%, iar in anul 2026 in medie la 34%. Sarcina fiscala suplimentara nu este distribuita uniform, intrucat cota efectiva de impozitare variaza intre 24% si 61% in 2025 si 27% si 87% in anul 2026. Chiar vor fi unele cazuri in care cota efectiva de impozitare va fi peste 100% pentru bancile care inregistreaza pierdere sau cele cu un profit foarte mic versus cifra de afaceri. Am determinat cota efectiva pentru sistemul bancar prin ponderea impozitului pe profit si suplimentar in total profit contabil brut in sistemul bancar, tinand cont de profiturile anului 2024.
Impozit pe dividende: Devine tot mai importanta aplicarea Conventiei de Evitare a Dublei impuneri
Ionut Simion: Romania a avut o perioada destul de lunga, din 2016 pana in 2023, o cota redusa de impozitare a dividendelor, de doar 5%. Ulterior, aceasta a urcat treptat, ajungand la 8% de la 1 ianuarie 2023, 10% de la 1 ianuarie 2025, iar acum va fi de 16% de la 1 ianuarie 2026. E clar ca o astfel de cota are un impact semnificativ asupra distribuirii de dividende catre persoanele fizice romane.
In ceea ce priveste distribuirea catre persoane juridice romane, in continuare nu se va aplica impozit pe dividende daca exista o detinere minim de 10% pentru o perioada neintrerupta de cel putin un an la data distribuirii dividendelor. Acelasi lucru este valabil si pentru dividendele distribuite catre actionari/asociati din UE pe baza Directivei Europene.
In cazul celorlalti (actionarii/ asociatii persoane juridice non-UE dar si asociatii nerezidenti persoane fizice) devine tot mai importanta aplicarea Conventiei de Evitare a Dublei impuneri, deoarece majoritatea conventiilor au o cota mai mica de 16%.
Proiectul de lege mentioneaza ca aceasta cota de 16% se aplica pentru profiturile distribuite incepand cu 1 ianuarie 2026. Prin urmare, distribuirile de dividende efectuate anterior acestei date vor fi supuse cotei de 10%, chiar daca dividendele nu se platesc efectiv in cursul anului 2026.
Intr-o astfel de situatie, pe baza textului din proiectul de lege publicat, aceste dividende interimare, distribuite in cursul anului 2025 (din profiturile anului 2025) vor fi supuse cotei actuale de 10%, fara a se face o recalculare cu ocazia regularizarii pe baza situatiilor financiare anuale. In ceea ce priveste suma ramasa de distribuit dupa aceasta regularizare, desi draftul de lege nu specifica in mod concret cota aplicabila, avand in vedere ca aceasta distribuire are loc dupa data de 1 ianuarie 2026, consideram ca acestea vor fi subiect al noii cote de impozitare.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
08.07.2025, 18:26