×

Accesează
contul existent

Business international

"Repolonizare economica": Polonia a interzis participarea companiilor din afara UE la licitatii in...

"Repolonizare economica": Polonia a interzis participarea companiilor din afara UE la licitatii in doua proiecte mari de infrastructura, dar nu a profitat de oportunitatea de a aduce in maini locale a treia banca in functie de marime a tarii, ajunsa acum la austrieci

09.05.2025, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Cand in urma cu trei saptamani premierul Poloniei a vorbit de repolonizarea economiei tarii sale, de nationalism economic si de apusul erei globalizarii naive, a trimis un semnal politic puternic, dar fara continut, starnind speculatii, discutii si critici. Ce a vrut sa zica este acum un pic mai clar.

Directoratul General al Autostrazilor si Drumurilor Nationale (GDDKiA) din Polonia a decis ca va da curs cererilor industriei locale a constructiilor si va exclude pentru prima data companiile din afara UE din licitatiile pentru construirea unei sectiuni a unei autostrazi importante. Analisti si oficiali au asociat decizia cu repolonizarea economica de care a vorbit premierul Tusk.

Insa intrarea spectaculoasa a bancii austriece Erste direct pe locul trei pe piata bancara poloneza arata si limitele polonizarii. Autostrada la care se refera GDDKiA leaga Varsovia de granita Poloniei cu Germania si urmeaza sa faca legatura intre capitala si granita cu Belarusul. Sectiunea in cauza este intr-un judet din est, invecinat cu Ucraina si Belarus.

Companii din Asia implementeaza in prezent noua contracte, in valoare de 7,3 miliarde zloti (1,7 miliarde euro), din programul guvernamental de extindere a infrastructurii rutiere, scrie Rzeczpospolita, principalul ziar de business din Polonia. Cifra reprezinta 11% din valoarea tuturor contractelor pentru construirea de drumuri rapide in tara. Acestea includ construirea a 179 de kilometri de drumuri expres si autostrazi. Contractorii polonezi acuza constructorii asiatici de concurenta neloiala. In aceasta nota, ministrul infrastructurii Dariusz Klimczak a explicat ca nu toate companiile care concureaza la licitatii lucreaza dupa principii clare si cinstite. Unele sunt subventionate de statele de unde vin si au preturi reduse artificial. "As vrea ca aceasta piata sa fie deschisa companiilor poloneze si celor care formeaza consortii cu alte companii europene, astfel incat repolonizarea sa fie ceva concret, nu doar un slogan", a spus oficialul.

Despre anuntul GDDKiA, care are la baza o hotarare a Curtii de Justitie a UE, un purtator de cuvant al Budimex, un colos polonez din industria constructiilor, a declarat ca "este un pas directia cea buna, asigurand implementarea investitiilor esentiale in tara noastra". Reprezentantul unei alte companii de profil din Polonia a spus ca "este un semnal care confirma recunoasterea de catre autoritati a nevoii de a proteja piata poloneza, asa cum a fost descrisa ea de industria constructiilor". Asociatia poloneza a angajatorilor din constructii spune ca decizia GDDKiA ar trebui urmata de altele asemanatoare in alte sectoare.

Recent, Gaz-System, compania de stat care opereaza infrastructura de transport de gaze, a ales un consortiu de companii mici din Turcia pentru implementarea unui terminal de tip FSRU pentru gaze lichefiate in Gdansk. De asemenea, Enea, companie energetica de stat, si-a anuntat intentia de a acorda fara licitatie contractul pentru construirea unei unitati la o termocentrala pe gaze. Ministrul Klimczak a amintit ca prima licitatie in care a fost folosita decizia Curtii de Justitie a UE a fost una din ianuarie, pentru reconstructia liniei de cale ferata Bialystok-Elk, un proiect de 6 miliarde zloti (1,4 miliarde euro).

Linia face parte din coridorul Rail Baltica, iar pentru realizarea ei vor fi construite 12 de tuneluri, 12 poduri feroviare si 20 de viaducte rutiere. Trenurile de pasageri vor ajunge la viteze de 200 km/h, iar cele de marfa de 120 km/h. Insa repolonizarea are limite. Anuntul recent ca banca austriaca Erste cumpara jumatate din Santander Bank Polska si alte active poloneze ale colosului spaniol, in ceea ce a devenit cea mai mare tranzactie (7 miliarde euro) de pe piata bancara poloneza, a luat multa lume prin surprindere.

Se stia ca Santander vrea sa vanda. S-a speculat pana in ultima clipa ca activele ar putea fi repolonizate cu ajutorul bancilor de stat poloneze, ceea ce ar fi indulcit viata polonezilor cu credite in franci elvetieni. S-a vorbit mult si de scenariul in care Erste intervine, stiindu-se ca vanzatorul discuta cu aceasta. Ar fi insemnat intrarea austriecilor pe piata bancara poloneza, acestia aratand de mult timp interes in acest sens. Din punctul de vedere politic, scenariul Erste, investitor privat, ar fi fost neutru.

Austria este o tara membra a UE. Guvernul polonez, mai ales cel nou, condus de Tusk, nu ar fi avut probleme de ideologie legate de vanzarea activelor Santander unei companii private europene. O astfel de tranzactie ar fi insemnat doar ca un investitor european este inlocuit cu un altul tot din UE. Pe de alta parte, unde ar fi fost "repolonizarea"? De aceea, guvernului polonez i se reproseaza acum ca nu a profitat de oportunitatea de a cumpara activele Santander, reprezentand a treia banca in functie de marime din Polonia. Guvernul anterior a repolonizat Pekao Bank, care pentru anul trecut a raportat un profit de 1,5 miliarde euro.

Cotidianul de business Puls Biznesu a vehiculat ideea ca Santander Bank Polska ar fi putut fi cumparata de un consortiu format din banci si institutii de stat - PKO, Pekao, PZU si PFR. Aceasta ar fi permis reducerea ponderii capitalui strain din sistemul bancar polonez de la 45% la 33%. Insa, a recunoscut ziarul, o astfel de operatiune nu ar fi fost posibila deoarece ar fi implicat cancelaria primului ministrul, "iar acolo toata lumea este ocupata cu alegerile". Despre un alt aspect al repolonizarii se vorbeste in contextul construirii primei centrale nucleare a tarii. Reactoarele vor veni de la compania americana Westinghouse, iar aceasta a anuntat sase companii poloneze care i-ar putea fi furnizori la dezvoltarea proiectului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare