×

Accesează
contul existent

Companii

Schema de sprijin prin Contracte pentru Diferenta (CfD), prin care investitorii nu mai au grija...

Schema de sprijin prin Contracte pentru Diferenta (CfD), prin care investitorii nu mai au grija pretului timp de 15 ani, continua. Bugetul este de 3 mld. euro. CfD-urile se vad deja in facturi

14.05.2025, 10:20 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Anul trecut, aproape 1.500 MW de energie solara si eoliana au primit suport prin prima runda de Contracte pentru Diferenta (CfD) organizata de statul roman ¬ Prin aceasta schema suport, investitorii au un pret garantat al energiei timp de 15 ani, proiectele devin practic lispite de riscuri si automat apetisante pentru banci ¬ Anul acesta se mai scot la licitatie 3.500 MW care devin un semnal de pret in piata energiei ¬ Bugetul total al schemei este de 3 mld. euro, este finantat prin Fondul de Modernizare, dar din aprilie contributia la CfD este vizibila in factura tuturor romanilor pentru a acoperi costurile administrative ale schemei ¬ Care este calendarul pentru noua licitatie? Pe data de 12 mai, Ministerul Energiei a initiat cea de-a doua licitatie pentru schema de ajutor de stat sub forma Contractelor pentru Diferenta (CfD) pentru producerea de energie din surse regenerabile. Acesta este al doilea apel pe care il lanseaza ministerul, dupa ce la finalul anului trecut, pentru prima data, s-au semnat contracte pentru 1.096 MW in energie eoliana si 432 MW in energie solara, investitii care sunt aproape certe in ceea ce priveste punerea in functiune. Pretul maxim care era garantat a fost stabilit la 78 de euro/MWh pentru energia solara si 82 de euro pe MWh pentru energia eoliana. Media de pret la care au fost semnate contractele pentru energia solara a fost de 50,5 euro/MWh si 68,4 euro/MWh. Ce inseamna acest lucru? Ca daca pe perioada celor 15 ani pretul energiei scade sub nivelurile din contracte, atunci statul roman le va plati investitorilor diferenta. Ce este peste pretul de exercitare se duce la stat. Pentru finantarea schemei de sprijin, Ministerul Energiei are la dispozitie 3 miliarde de euro din Fondul de Modernizare. Mecanismul este diferit fata de certificatele verzi care au fost finantate prin facturile platite de consumatorii de energie. In total, la acea prima licitatie, au fost desemnate castigatoare 10 proiecte eoliene si 11 parcuri solare, Electrica fiind singura companie din lista castigatorilor in care statul este actionar.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare