×

Accesează
contul existent

Opinii

Sergiu Manea, CEO al BCR: Va propun un exercitiu de imaginatie. Cum ar fi aratat tara daca n-ar fi...

Sergiu Manea, CEO al BCR: Va propun un exercitiu de imaginatie. Cum ar fi aratat tara daca n-ar fi fost in UE

09.05.2025, 21:55 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Sergiu Manea, CEO BCR, a scris pe pagina sa de LinkedIn despre beneficiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana pentru a celebra Ziua Europei, dar si pentru a incerca sa raspunda la intrebarea: Unde s-ar afla Romania azi daca nu ar face parte din marea familie europeana.

In fiecare an, aleg sa scriu despre ziua in care s-au pus bazele Europei Unite prin Declaratia Schuman. Imi iau acest moment, in primul rand, pentru mine. Ca sa inteleg mai bine drumul pe care l-am parcurs pana aici, ca cetateni, ca tara si continent. Ca sa nu uit de unde am plecat si unde suntem. Si realizez, de fiecare data, cat de mare a fost pasul pe care l-am facut atunci cand Romania a ales Uniunea Europeana. Pentru a intelege mai bine ce a insemnat acest pas, va propun un exercitiu de imaginatie despre cum ar fi aratat Romania daca nu ar fi fost parte din UE. Cum ar fi aratat o tara in care PIB-ul ar fi fost cu 60-70% mai mic? Unde salariul mediu nu ar fi 5.300 lei, ci cel mult o treime din aceasta suma. Mai exact, 1.766 lei. Imaginati-va, mai departe, cum ar fi aratat rata somajului. Pensiile. Strazile. Casa in care locuiti. Am fi fost mai degraba o tara ancorata in dilemele de supravietuire sistemica, cu un grad scazut de convergenta economica si institutionala. Insa, realitatea este ca Romania a ales Europa. Iar aceasta alegere ne-a oferit directie, standarde si incredere. Toate intr-un moment in care Romania avea inca rani economice adanci. Iar amploarea acestor rani este mai usor de inteles daca ne uitam pe date:

PIB-ul a crescut de peste 16 ori din 1995 pana in prezent, ajungand la aproximativ 350 miliarde euro in 2024. In ultimii 10 ani, am crescut de la 56% la 80% din media PIB per capita a UE. Suntem la acelasi nivel cu Polonia, o tara cu 36 de milioane de locuitori si una dintre cele mai dinamice economii din regiune, in timp ce am depasit tari precum Ungaria si Croatia (76%). Romania a reusit sa se apropie de media UE si sa atinga o distributie mai echitabila a bunastarii, prin reducerea de 10 pp a coeficientului Gini. Acest indicator, care masoara inegalitatea veniturilor populatiei, a scazut de la aproximativ 38,3 in 2007 la 28 in 2024. Avutia neta pe cap de locuitor s-a triplat in ultimii 17 ani, ajungand la aproximativ 16.900 euro in 2023. Salariul mediu net este de sase ori mai mare decat in 2006: de la 862 lei, la 5.328 lei in ianuarie 2025. Romania a primit 100,65 miliarde euro din bugetul UE si a contribuit cu 32,87 miliarde euro. Dupa o matematica simpla, avem un beneficiu net de aproape 67,78 miliarde euro.

Cifrele ne arata clar ca integrarea europeana a fost si ramane unul dintre cele mai eficiente mecanisme de dezvoltare economica pentru Romania. Dar, dincolo de beneficii, Europa este, de 75 de ani, o constructie de valori. Iar astazi, intr-o lume aflata intr-un punct de inflexiune, avem nevoie mai mult ca oricand sa privim Uniunea Europeana cu responsabilitate, consolidandu-i rolul de reper de securitate, prosperitate, stabilitate si democratie.

La multi ani, Europa!

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare