×

Zf 24

Sondaj BEI: Cererea de credite a ramas puternica in Romania in aprilie-septembrie, in special din...

Sondaj BEI: Cererea de credite a ramas puternica in Romania in aprilie-septembrie, in special din partea companiilor, in schimb conditiile creditare s-au inasprit, iar profitabilitatea sistemului a inceput sa se deterioreze

06.12.2023, 17:15 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cererea de credite a ramas puternica in Romania in perioada aprilie-septembrie, in special din partea companiilor, in schimb conditiile creditare s-au inasprit, iar rentabilitatea sistemului a inceput sa se deterioreze, in linie cu tendinta regionala, sunt cateva dintre concluziile unui sondaj realizat de Banca Europeana de Investitii (BEI) privind activitatea de creditare a bancilor din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est.

Majoritatea bancilor incluse in sondaj (57%) au declarat ca percep sistemul bancar romanesc ca avand un potential ridicat - pe locul trei in regiune. De asemenea, majoritatea sunt multumite de pozitia lor pe piata locala.

" Potentialul pietei bancare din Romaniei este unul dintre cele mai mari din regiune, dar a scazut usor fata de sondajul anterior, cand doua treimi dintre bancile-mama il considerau ridicat. Ponderea bancilor care au declarat ca au o pozitionare satisfacatoare pe piata a scazut la 57%, de la 67% la ultimul sondaj. Rentabilitatea sucursale locale in comparatie cu cea a grupului s-a deteriorat de asemenea. Pentru majoritatea grupurilor bancare, operatiunile din Romania au fost mai putin profitabile in comparatie cu cele ale grupului, in timp ce in sondajul anterior 75% au spus ca piata locala este mai profitabila", se arata in sondaj.

Cererea de credite a continuat sa se imbunatateasca in ultimele sase luni, sustinuta mai ales de sectorul corporate. In acelasi timp, cererea pentru credite ipotecare a ramas constata. Majoritatea bancilor mizeaza pe cresterea creditarii in perioada urmatoare in Romania.

In ceea ce priveste oferta de credite, conditiile au continuat sa se inaspreasca in ultimele sase luni in toate domeniile, urmand tiparele observate in intreaga Europa Centrala, de Est si de Sud-Est. Bancile din Romania se asteapta ca oferta de credite sa ramana neschimbata in urmatoarele sase luni.

Accesul la finantare a continuat sa se imbunatateasca, dupa ce trecuse printr-o perioada de deteriorare in prima jumatate a anului 2022. Potrivit sondajului BEI, bancile locale se asteapta la o imbunatatire a conditiilor de finantare in urmatoarele sase luni.

La nivel regional, sondajul evidentiaza continuarea tendintei de restrangere a ofertei de credite, dar deficitul mare dintre cerere si oferta din ultimii ani (cand cererea a fost rezilienta, dar oferta s-a restrans) se va diminua.

Cererea de credite din partea clientilor bancilor a ramas rezilienta si se asteapta o usoara imbunatatire a acesteia. Investitiile fixe si comertul cu amanuntul, in special piata imobiliara de locuinte, au contribuit negativ, dar se asteapta ca investitiile fixe sa se reia in perioada urmatoare. In ciuda previziunilor negative anterioare, calitatea creditelor s-a imbunatatit in ultimele sase luni.a Cu toate acestea, data fiind perspectiva economica mai slaba si ratele de dobanzi mai ridicate, bancile se asteapta din nou la o majorare a imprumuturilor neperformante in urmatoarele sase luni.

Cu toate acestea, un numar tot mai mare de banci isi exprima intentia de a-si extinde selectiv operatiunile in regiune (50%, in crestere de la 45% la sondajul precedent si de la 30% la sondajul dinainte) sau de a-si mentine nivelul operatiunilor. Cele mai multe filiale regionale au o rentabilitate mai mare decat intregul grup in ceea ce priveste randamentul activelor si randamentul capitalurilor proprii, in special in Republica Ceha, Kosovo si Macedonia de Nord.

Totusi viziunea acestora referitoare la rentabilitate s-a deteriorat semnificativ fata de ultimul sondaj, peste 50 % dintre banci semnaland acum o rentabilitate mai mica in diferite tari (Albania, Croatia, Ungaria, Polonia si Romania) fata de operatiunile la nivel de grup.

"Concluziile sondajului indica faptul ca restrangerea ofertei de credit, inceputa in 2022 din cauza razboiului din Ucraina, a inflatiei, a ratelor mai ridicate si a incetinirii economice, este inca in desfasurare. Toate segmentele sectorului de afaceri au fost afectate de oferta mai restransa, in special intreprinderile mici si mijlocii. Aici intervine BEI Global, care va continua sa ofere finantare in conditii favorabile prin intermediarii nostri financiari intreprinderilor mici din regiune, pentru a le ajuta sa-si depaseasca dificultatile financiare, sa decarbonizeze, sa se extinda si sa creeze locuri de munca. " , a declarat Vicepresedintele BEI Kyriacos Kakouris.

La sondaj au participat 12 grupuri bancare internationale care opereaza in regiune si 70 de subsdiare si banci locale.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare